Спорт у малим срединама: Војвода Степа нови члан Прве рукометне лиге

У историји дугој 43 године, Рукометни клуб Војвода Степа из истоименог села највећи успех доживео је у сезони 1999/2000. када је играо у Другој савезној лиги СРЈ.
Екипа Војводе Степе ће се ове јесени такмичити у Првој лиги север–центар
Фото: Екипа Војводе Степе ће се ове јесени такмичити у Првој лиги север–центар

Последње две деценије егзистирали су рукометаши из овог села  у Другој лиги – север, да би претходне сезоне направили искорак и постали члан Прве лиге север–центар, у којој ће се од јесени надметати.

Амбициозност међу рукометаше  унео је нови председник Владимир Ходинић, који је у сарадњи са алфом и омегом клуба из добровољачког села, насталог 1922. године, легендарним Илијом Вујовићем Џиџом стигао до циља постављеног пре годину дана.

– Жеља нам је да се у прволигашком друштву усталимо, да будемо у средини табеле. Довели смо неколико нових играча, који ће појачати конкуренцију и допринети квалитетнијој игри. Поред тога, приоритет нам је да у школи рукомета окупимо млађе играче, који ће за коју годину да стасају и постати окосница екипе. Имамо проблем са бројем деце у селу са 1.000 житеља, у општини са 8.000 становника. Примера ради, ове године осми разред свега су завршила четири дечака. Тешко је да поред кошарке и фудбала анимирамо децу у рукомет. Надамо се да ће нам овај успех, пласман у виши ранг, олакшати посао – каже председник Ходинић.


Чорлијин меморијал

РК Војвода Степа сваког лета организује меморијални турнир за свог бившег првог и дугогодишњег секретара Милорада Чорлију, који је несрећно изгубио живот.

– Прошло је 33 године од његове смрти. Да је он жив, ми бисмо данас у селу, захваљујући његовој амбициозности, имали и халу и много озбиљнији клуб. Овог јула на меморијалу славио је домаћин, испред Славије, која је исто ушла у Прву лигу, и Херцеговца из Гајдобре.

Састав

За пласман у виши ранг заслужни су: Ристо Клаћ, Матија Бјелица, Марко Глигић, Владо Подинић, Драган Мракић, Миленко и Милан Вујовић, Никола Кољевић, Марко Ћаћић, Милан Кесер, Синиша Безбрадица, Миленко Бјеливук, Горан Зукић, Никола Мазалица, Млађан Бабић и Борислав Басарић.


Према његовим речима, немају финансијских потешкоћа пошто Општина Нова Црња и Месна заједница помажу.

– За овај ранг потребни су проверени играчи, морамо да их доведемо са стране, срећом имамо разумевање локалне самоуправе. Још 2000. године у селу је почела да се прави спортска дворана у оквиру осмолетке. Како ствари стоје од тога неће бити ништа иако је за сада уложено више од 350.000 евра, а још треба два пута толико да се заврши. Бојимо се да ће то бити прича о Скадру на Бојани. Много је реалније да се направи балон сала.

Занимљиво је то да је прву медаљу у Војвода Степи, давне 1954. године, са ЕП донео рвач Милорад Арсић. Међу познатијим спортистима ту су још одбојкаш Милан Мића Ђурић и његов син Митар( грчки репрезентативац), фудбалери Ђорђе Рудан и Гојко Медан, рукометаши Борислав Басарић, Слијепчевић, Ратко Козић, Илија Вујовић, Милан Ћаћић, браћа Стајичић... 

– Ми смо мало село, настањено горштацима, предодређеним за спорт, али је проблем тај што је мало деце. Док је спорта знаће се за село. Нисмо срећни што је све мање становника, а уз то наша општина је најнеразвијенија у Војводини. Становништво нам мигрира у Београд и Нови Сад, а овде остају старији људи – констатовао је Ходинић.

Велике заслуге за битисање клуба све ове године и овогодишњи успех дао је тренер Илија Вујовић, који 24 сата живи за рукомет и то у последње 43 године, а куриозитет је тај да је пропустио само једну утакмицу за то време у Бачком Маглићу против новосадског Радничког, јер у колима није било довољно места.

– Тешко је радити у месту које нема халу, где играчи долазе са стране па  све то ваља  уклопити у компактну целину. Ето, нама је ове године то пошло за руком. У наредној сезони даћемо све од себе да очувамо статус, што ће бити велики успех. Нашем ентузијазму нема граница и верујем да нико против нас неће лако узети бодове – поручио је Вујовић.    

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести