Срби и Црногорци деле рукометни мегдан

ГРАЦ: Оно чега смо се прибојавали пре почетка шампионата догодило се српским рукометашима на почетку Европског првенства.
f
Фото: ЕХФ

Резултати и игра коју су приказивали у припремном период (Египат, Француска и Норвешка) испоставило се да су реална слика могућности нашег националног тима. Пораз у Грацу од Белорусије (30:35), у мечу који је означен као најважнији у прелиминарној рунди на ЕП, је дошао због бледе игре,лоше тактике, слабе одбране и слабих голманима. Разумљиво је онда што је селектор Ненад Перуничић истакао да га више боли начин на који смо изгубили, него тих пет голова минуса.

Због овог неуспеха наш тим ће у дуелима са Црном Гором и Хрватском покушати да изборе пролаз у другу фазу. У суботу, од 18.15 часова, мегдан ће поделити Србија и Црна Гора, која је на премијери поражена од Хрватске (21:27).

Селектор Ненад Перуничић био је оправдано доста оштар после меча, назвавши игру својих изабраника кукавичком,али је одмах додао да преузима одговорност јер „није добро спремио екипу, пре свега психички”. Селектор сматра да  утакмица са Црногорцима одлучује да ли настављамо такмичење или се враћамо кући.


Цупара: Спутава нас превелика жеља

Голман Владимир Цупара сматра да можемо да савладамо Црногорце.

–  Црногорци играју, срцем, као ми, пожртвовано, млада су и талентована екипа па очекујем добра утакмица. Ако ми будемо више користили главу, а мање срца, биће добро по нас – рекао је Цупара.

Искусни голман сматра да је време да у главама наши играчи раскрсте неке ствари.

– Сматрам да нас превелика жеља највише спутава да покажемо шта и колико можемо. Нико од нас није дошао овде да губи, немамо премије, већ играмо да би се представили у најлепшем светлу, наше породице, државу, грб, народ, заставу, химну... И то радимо пуним срцем. У неким тренуцима не користимо главу колико би требало, али верујем да ће се то променити на боље.Нема нам друге, ако желимо у наредни круг морамо да побеђујемо – казао је Цупара.


- Очекујем да момци одиграју потпуно другачију него што су то чинили у претходној утакмици. Да имају бистрију главу и бар мало више вере у сопствене могућности. Очекујем тврду, жестоку, фајтерску утакмицу. Од играча ћу тражити све што сам и до сада – да дају све од себе, па и преко границе. Верујем да смо спремни да се издигнемо из ове ситуације и пораза у првој утакмици. Исто тако верујем и да имамо снагу и победнички карактер, да покажемо зубе и да победимо – казао је  Перуничић.


Радивојевић: Нема узмицања

Крило  Богдан Радивојевић се нада првој победи на ЕП.

- Црна Гора има младу репрезентацију, која се лавовски бори. Морамо и ми да будемо борбени и концентрисани, поготово када су у питању зицери.Нема узмицања, одбрана треба да буде на врхунском нивоу да би помогла голманима,а ако буде тако и напад ће бити успешан – сматра Радивојевић.


Наш селектор веома цени црногорску репрезентацију.

- Имају играче из Бундеслиге, јако су агресивни, што ћу и ја тражити од мојих играча, чак и више. Незгодна су и агресивна екипа, са одбраном коју не игра много репрезентација, али сходно њиховом габариту то им највише лежи. Техничке грешке и изгубљене лопте морамо да смањимо на минимум. Очекујем да ћемо у реализацији зицера бити барем 50 одсто бољи него против Белоруса, да смо имали у тој утакмици мало бољу реализацију сада би прчали сасавим другачије. Ако стално понављамо лошу одбрану онда моја прича пада у воду. Ситуација није добра, нисмо кренули како треба, говорили смо о првој утакмици као најважнијој. Изгубили смо али овакве  ситације граде и личност и карактер. Просто морамо да видимо да ли можемо да будемо јачи у главама него што смо били - казао је Ненад Перуничић. 


Одлучиће одбране и голмани

Црногорски рукометаши изгубили су од Хрватске 21:27 на старту ЕП, с тим што  су одиграли одлично прво полувреме, које су добили са 13:12. У наставку Хрвати су опрвадали улогу фаворита и рутински добили утакмицу. Овај пораз  није осравио трага на нашег данашњег ривала, јер се није ни рачунало да може да се изненади фаворизована Хрватска.

– Добар резултат из првог полувремена против Хрвата неће нас заварати против Србије. Свих 60 минута мораћемо да се боримо,ово је утакмица која може да одлучи о пролазу даље. Победника би могле да одреде чврсте одбране и голмани. И Србија и ми радимо на колективу, на атмосфери, градимо будућност, правимо нове играче. Србија је увек имала одличне голмане, у одбрани имају високе и чврсте момке, не бих издвајао неког појединачно.Биће то борба два јака колектива – рекао је црногорски селектор Зоран Рогановић.

И пивот Бранко Канкараш у сличном тону је најавио овај сусрет.

– Игра током првог полувремена против Хрватске је рецепт како треба да дејствујемо против Србије. Пораз на нас није оставио трага, јер Хрвати су били велики фаворити. Србија је одлична и хомогена екипа,али се  надам да ћемо поновити партију из првог полувремена прве утакмице  и том случају верујем да ћемо тријумфовати – рекао је Канкараш.

Голман Небојша Симић није се прославио на премијери ЕП, али није незадовољан.

– Очекујем поново да се добро представимо, без респекта смо играли против Хрвата и зато ми није жао што смо изгубили. Ако пренесемо такву енергију и одбрана буде на нивоу, уз моје добро издање, не сумњам у нашу победу. Уверен сам да ће превагу да донесу одбрана и голмани. Србија мора да победи, као  ми, свако тражи своју шансу, биће борба до последњег даха – уверен је Симић.


Пивот Мијајло Марсенић за пораз апострофира велики број промашених зицера, а да тога није било уверен је да би славили.

- Ако поправимо одбрану, будемо чвршћи и голмани буду мало бољи можемо да се носимо са свима и да се надамо победи против Црногораца , а потом против Хрватске да  дамо све од себе и да обезбедимо пролазак у други круг. Играју чврсту и агресивну одбрану, имају добру бековску линију, тако да морамо да обратимо посебну пажњу на њихове шутере, који имају добру сарадњу са пивотом. Утакмица ће бити тешка, али ако будемо максимално мотивисани и ако верујемо у успех попбедићемо – поручио је Марсенић.

(Од нашег специјалног извештача)

Јово Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести