Србија немоћна у Задру, Хрватска изборила ЕП

Рукометаши Србије поражени су од Хрватске 27:23 (17:11) у Задру и додатно закомпликовали борбу за пласман на Европско првенство.
hrvatska_srbija_duvnjak
Фото: Дуел Хрватске и Србије, фото: РСС

Хрвати су у препуном задарском "Вишњику" доминантном представом у првом полувремену остварили трећу победу у Групи 2 и већ сада изборили пласман на континентални шампионат.

Србија ће у последња два кола покушати да стигне Швајцарску, а за то јој је потребна помоћ Хрвата, или се нада да ће бити међу четири најбоље трећепласиране селекције.

"Орлови" су добро почели меч у Задру и повели 2:0, али чим су Хрвати "затегли" одбрану почеле су да се ређају грешке наших рукометаша. Домаћин је предвођен сјајним Штрлеком сурово кажњавао сваки пропуст у одбрани и нападу Србије и експресно преокреће резултат и повећава разлику на 7:3. Хрвати су без већих проблема заустављали нападе тим Ненада Перуничића, па су крајем првог полувремена имали и седам голова предности (16:9), док на паузу одлазе са 17:11.

Србија је после одмора заиграла много боље, пре свега у нападу где је одлично парирала Хрватима, те добром серијом смањује разлику на 18:15. Међутим, Хрвати добро реагују у кључним тренуцима и предвођени Дувњаком одбијају неколико напада Србије и одржавају разлику на 5-6 голова (20:15, 23:17, 26:20) и рутински приводе меч крају.

Србија у петом колу гостује Белгији 12 јуна, а у последњем игра надамо се меч одлуке са Швајцарском.

На ЕП ће се директно пласирати два најбоља тима из групе, док ће трећеполасирани тражити шансу на основу учинка.

Четири најбоље од осам трећепласираних селекција ће се пласирати на трурнир који ће у јануару следеће године играти у Аустрији, Норвешкој и Шведској.

Тренутно бољи учинак од Србије имају Белорусија, Турска, Италија и Црна Гора, па су "Орлови" у незавидном положају уочи овог тешког гостовања.

Хрватска - Србија 27:23 (17:11)

ЗАДАР: Хала "Вишњик". Гледалаца: 6.500. Судије: Бруновски и Канда (Словачка).

ХРВАТСКА: Дувњак 4, Степанчић 1, Вида, Ивић пет одбрана - седмерац, Карачић 2, Божић Павлетић 3, Штрлек 8(4), Муса, Мамић 3, Мандић 2(1), Јагањац, Вранковић 1, Шипић 1, Сршен, Шего две одбране, Бећири 1.

СРБИЈА:  Пушица 3, Воркапић 1, Крсманчић, Црноглавац 2, Пешић 3, Н. Илић 3(2), Мошић 2, В. Илић 2, Николић, Кукић 1, Зеленовић 3, Сретеновић 2, Марсенић 1, Живковић, Цупара 10 одбрана, два седмерца, Милосављев.

Перуничић: Поносан на момке, још једна лекција

Селектор репрезентације Србије Ненад Перуничић био је задовољан издањем свог тима, упркос поразу у Задру од Хрватске 27:23.

"Небитно где се налазимо, морамо да играмо храбро и са карактером. Вечерас је био испит ових момака да видимо где се налазимо. Показали су доста, фали још увек зрелости, много су се трошили у одбрани. Било је неких пасова, изгубљених лопти, али у суштини сам задовољан. Друго полувреме смо били конкурентни једној великој репрезентацији", рекао је Перуничић.

Овај меч је било "одрастање да схвате момци шта им још треба да би били у друштву репрезентација каква је Хрватска", навео је он.

"Поносан сам на ове момке. Нису одступили када су губили седам. То је карактер који није први пут показан. Показали су и на СП, без обзира која је разлика, да постоји једна линија од које се не одступа, увек имамо веру. Честитке Хрватској, показали су класу, а честитке и понос за моје момке који нису подлегли жестокој атмосфери и сјајном противнику. Идемо даље, још једна лекција", рекао је Перуничић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести