У Црепаји се рукомет игра више од шест деценија

Рукомет се у Црепаји игра  више од шест деценија, а традицију баштини ОРК Црепаја чија се мушка сениорска екипа такмичи у Другој лиги - север, тако да се према уверавању руководства и стручног штаба клуба, које предводе председник Ненад Генц и тренери Даворин Младеновић и Владимир Георгијевски, у овом јужнобанатском месту рукомет вратио на некадашње стазе успеха.
crepaja rukomet
Фото: ОРК Црепаја

Рукомет је у Црепаји почео да се игра 1957. године, две године касније се клуб осамосталио из ДТВ Партизан, а садашње име носи од 1964. 

Члан управе и тренер млађих селекција Владимир Георгијевски истиче да рукометни спорт у Црепаји има потенцијала, јер се добро ради са млађим селекцијама, које су укључена у такмичења и из којих стасавају првотимци. Црепаја тренутно има јако младу сениорску екипу која је ове године ушла у виши ранг и потврђује да се успешно може носити са ривалима из Аде, Војводе Степе, Елемира, Риђице, Пригревице, Футога... Окосницу тима чине момци из Црепаје, од 18 првотимаца 15 су из места, а остали из Јабуке и Панчева. 

Амбиције су да се  остане у овом рангу такмичења, с обзиром да ће се у нижи преселити  четири екипе. Жеља је да се екипа устали бар неколико сезона, да стасава и стиче искуство под вођством тренера Даворина Младеновића. Проблем представља немогућност да се првотимци редовније окупљају у пуном саставу на тренинге због обавеза у школи и на послу. Даљи узлет рукомета у Црепаји спутава недостатак спортске хале, тренира се и игра на отвореном. Када то временски услови не омогућавају, утакмице се играју у оближњој Дебељачи.

Са подмлатком ради Владимир Георгијевски, који окупља дечаке и девојчице из основне школе. Дечаци се такмиче у војвођанским лигама млађих категорија у мушкој конкуренцији до 14 година. Ове сезоне није било, нити су се очекивали запаженији резултати, јер су у екипама већином деца од 12 година, за разлику од ривала где наступају деца од 14, што је, према речима Георгијсвког, у овом узрасту велика разлика, али је најважније да редовно тренирају и стичу искуство у лигашким такмичењима.

У клубу тренирају 40 дечака и девојчица. Раније је клуб из Црепаје имао и женску сениорску екипу која је престала са радом пре деценију и по. Покушавало се у неколико наврата да се поново оформи, али са поласком у средњу школу девојчице су се разилазиле, тако да се сада поново покушава њено стварање. Георгијевски напомиње да девојчице које остану у овом спорту упућене су на Спартак из Дебељаче, који је већ годинама у Првој лиги и са којим се негује добра сарадња.   

Услови су камен спотицања за рукомета у Црепаји да буде на чвршћим позицијама, јер у недостатку спортске хале тренира се на отворнеом терену. Сан рукометаша и других спортиста је да Црепаја добије спортску халу. Постоји пројекат за њену изградњу, а из ОРК Црепаја указују да има обећања челника ковачичке општине да ће се хала почети градити у најскорије, можда већ у току идуће године, уколико се за то обезбеде средства.

М. Митровић

ПројекатКовачица данасреализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести