У петак почиње Европско првенство за рукометаше: Старт са много слатких питања

У четири хрватска града (Сплит, Загреб, Пореч и Вараждин) у петак почиње 13. Европско првенство за рукометаше и трајаће до 28. јануара, када је предвиђено финале.
cvetkovic_dogovor, rss
Фото: Рукометни савез Србије

На шампионату учествује 16 репрезентација, које су подељене у четири групе, а по три најбоље пласираће се у другу фазу такмичења, када ће се формирати две групе - Е (А и Б) у Загребу и Ф (Ц и Д) у Вараждину.

Очи српске рукометне јавности биће усмерене ка Сплиту, где ће наша репрезентација играти са домаћином, Шведском и Исландом. Шампионат у рукомету није могао да почне на лепши, тежи и слојевитији начин од старог, доброг међунационалног дербија Србије и Хрватске, који се игра сутра од 20.30 часова у Спаладијум арени.

Без сумње, Србија је у изузетно тешкој квалификационој групи. О домаћину, Хрватској је илузорно трошити речи, он је међу главним фаворитима за освајање златне медаље. Швеђани су велико рукометно име, а Исланђани борбени народ који је у међувремену напредовао у рукомету и почео озбиљно да игра и фудбал.

Ментално гледано, за Србију веома неповољна група, коју треба пребродити чврстином, која нам у спорту није јача страна. Биће тешко, наши момци ће морати запети из петних жила не би ли се дочепали другог квалитетног круга. Шта ово првенство значи за српски рукомет, сувишно је трошити речи. Доспели смо на доњу светску лествицу, само дрскошћу и надљудском снагом можемо да се винемо тамо где смо некад били. Већи изазов од репрезентације Хрватске за тако нешто не постоји.

Србија је на првенство отишла после бледе провере са Македонијом, после тога доживела је два пораза и од Словеније, у тренутку када се рукометна Србија понадала да ће се њени рукометаши поново прикључити самом светском врху. На премијери „вечити дерби“, уз будни надзор савремене видео технологије (спортског великог брата), мада је старо, свима познато правило да ретко ко може квалитетно и непристрасно да надзире српско – хрватске односе.

Фото: Рукометни савез Србије

Ово је можда и кључни моменат да рукометна јавност заузме непристрасан став, ко је достојан и аутентичан наследник чувене југословенске школе рукомета, која је обележила последњих тридесет година прошлог века. На страни Хрвата су дисциплина и доследно извршавање постављених задатака, Срби, пак, имају за спорт тако неопходно зрнце лудости, које је раније односило превагу када је играла репрезентација Југославије.  Хрватску ће поново предвоцити шјор Лино Червар, стари рукометни вук, а на клупи Србије је повратник Јовица Цветковић, који је, као играч, био светска рукометна звезда. Хрватска ово такмичење види као прилику за манифестацију своје спортске и државне супериорности, Србија би да ту накану преокрене у представу неслућене величине своје нације.

Шта ће се на крају десити, да ли ће на површину испливати она стара изрека, ко би гори – сад је доли, или ће мутна вода поново потећи Моравом, док се „баба буде чешљала“, остаје да се види. Вреди се стрпити до првог судијског звиждука, до тренутка у којем ће устрептала срца надвладати хладни разум.

Јово Галић

Састав

Боје Србије браниће: Жарко Шешум, Дарко Ђукић, Петар Ненадић, Богдан Радивојевић, Добривоје Марковић, Петар Ђорђић, Растко Стојковић, Немања Илић, Немања Зеленовић, Бојан Бељански, Мијајло Марсенић, Обрадовић, Марко Вујин, Милан Јовановић, Тибор Иванишевић, Владимир Цупара, Никола Црноглавац, Вања Илић, Дејан Милосављев, Стефан Вујић

РАСПОРЕД ПО ГРУПАМА

Група А (Сплит)

Хрватска

Шведска

Србија

Исланд

Прво коло (12. Јануар)

Шведска – Исланд (18.15), Хрватска – Србија (20.30).

Друго коло (14. јануар)

Србија – Шведска (18.15), Исланд – Хрватска (20.30)

Треће коло (16. јануар)

Србија – Исланд (18.15), Хрватска – Шведска (20.30).

Група Б (Пореч)

Француска

Белорусија

Норвешка

Аустрија

Прво коло (12. јануар)

Белорусија – Аустрија (18.15), Француска – Норвешка (20.30).

Друго коло (14. јануар)

Аустрија – Француска (18.15), Норвешка – Белорусија (20.30)

Треће коло (16. јануар)

Француска – Белорусија (18.15), Норвешка – Аустрија (20.30).

Група Ц (Загреб)

Немачка

Македонија

Црна Гора

Словенија

Прво коло (13. јануар)

Немачка – Црна Гора (17.15), Македонија – Словенија (19.30).

Друго коло (15. јануар)

Словенија – Немачка (18.10), Црна Гора – Македонија (20.30)

Треће коло (17. јануар)

Немачка – Македонија (18.10), Црна Гора – Словенија (20.30).

Група Д (Вараждин)

Шпанија

Чешка

Данска

Мађарска

Прво коло (13. јануар)

Шпанија – Чешка (18.15), Данска – Мађарска (20.30).

Друго коло (15. јануар)

Мађарска – Шпанија (18.15), Чешка – Данска (20.30)

Треће коло (17. јануар)

Чешка – Мађарска (18.15), Шпанија – Данска (20.30)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести