Успешан рад Женског рукометног клуба „Халас Јожеф” из Аде

Ада је била изузетно јак рукометни центар и за простор бивше Југославија, када се ЖРК „Халас Јожеф” такмичио у елтином дурштву и у својим редовима имао врсне играчице.
Halas Jozef Ada/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић и ЖФК Халас Јожеф  / Сениорска екипа ЖРК „Халас Јожеф”

И данас у овој потиској варошици рукомет тренира стотинак девојчица, од најмлађег узраста до сениорки. Председница клуба Моника Урбан наглашава да рукомет у Ади има традиицју још из времена док се играла хазена и да ће идуће године обележити 85 година овог спорта.

Председница Моника Урбан (девојачко Шите) присећа се да је 80-тих година прошлог века било изузетно лепо играти у тој успешној екипи Халас Јожефа, у којој су биле репрезентативка Зита Галиц, Маргита Ђуровић, Тања Крајчо и осталим девојкама. Поред играчица из Аде, у саставу су биле и провтимке које су дошле са стране, али су, према речима Монике Урбан, све донеле добре особине, заједно се радовале победама и туговале након пораза, па су из тог периода остале лепе успомене. 

Сениорке Халас Јожефа лане су се надметале у Суперлиги Б, сада су у Првој лиги – група север где су при врху табеле, што у руководству сматрају солидним пласманом имајући у виду да су аматерски клуб. Председница Урбан наглашава да је најважнији циљ да буде што више девојчица из Аде и околине, па су сада у сениорском тим све играчице из ове средине, изузев две девојке из Остојићева и Иђоша и једне из Сенте.

Фото: М. Митровић/Моника Урбан  

- Процењујемо да у овом рангу такмичења можемо да наступамо и са млађим играчицама, међу којима су и најперспективније из подмлатка из осмољетке. Имамо срећу што Ада има спортску халу при Техничкој школи,што користимо јер имамо добру сарадњу, а главни финансијер нам је општина. Без финанасијске подршке из општинског буyета не верујем да бисмо могли да функционишемо. Лепо је да имамо такве људе у руководству локалне самоуправе, који виде да у Ади вреди улагати у спорт, али према могућностима помаже нам и већи број мањих донатора из редова привредника из наше средине. Свесни смо да је прошло оно златно доба када смо се звали ПИК „Халас Јожеф”, па смо баш због тога радосни да можемо и у оваквим условима окупљамо и радимо са око стотину девојчица у свим узрастима. Упркос томе што су могућности скромне, девојчице тренирају рукомет, друже се и стасавају у корисне чланове друштва – наглашава председница Урбан.

У клубу се са најмлађим девојчицама предшколског узраста почиње са школицом рукомета, затим се мини рукомет ради са оним из нижих разреда, па са генерацијама од 12 година и млађим, од 14 година и сениорским погоном. Тренери су за најмлађе Илдико Ерег, за мини рукомет Ева Фајка, за Ж-12 Агнеш Кираљ, за Ж-14 Жужа Ракоши, док је рад са сениорским погоном поверен Богларки Божић, којој помаже Илдико Ерег. 

- Тренерски кадар чине наше некадашње играчице, чак шта више садашње првотимке Ева Фајка, Агнеш Кираљ и Жужана Ракоши су истовремено тренери млађих узраста. Поред тога што играју за први тим и раде са подмлатком као тренери, оне испуњавају обавезе на радним местима у свијом професијама, тако да заслужују сваку похвалу за изузетно ангажовање. Најважније је да имамо потенцијала да се рукомет у Ади даље развија – истче председница Урбан.

М. Митровић

Пројекат „Ада данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести