10. Међународно Првенство Војводине у Новом Саду

Спуштена је завеса на један од највећих опен турнира у Србији, на јубиларно 10. Међународно првенство Војводине, које је одржано на Рибарском острву, у организацији Шаховског савеза Војводине.
Pobednici 10. Međunarodnog prvenstva Vojvodine/I. Uzelac
Фото: Победници 10. Међународног првенства Војводине/И. Узелац

На свечаном затварању учеснике и госте су поздравили заступник ШШ доц. др Мирослав Копања, потпредседник ШШ Саша Адамовић, председник ШСВ Зоран Станимировић, секретар ШСВ Данко Бокан, и директор и организатор турнира велемајстор Синиша Дражић. Манифестацију је значајно подржао и Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а ове године оборени су сви рекорди у броју такмичара – учествовало је 246 шахиста из 23 земље и са чак три континента, који су се такмичили на А, Б и Ц турниру, као и на пратећим брзопотезним турнирима.

На сва три турнира била је изузетно јака конкуренција, будући да су поред наших одличних шахиста учествовале и бројне делегације из Монголије, Кине, Турске и других земаља. После велике борбе, на главном А турниру сигурном игром тријумфовао је први фаворит по рејтингу, интермајстор Дамбасурен Батсурен из Монголије, са сјајних 7,5 поена из девет кола. А о томе колико су овде играчи били изједначени говори и чињеница да су се на деоби од другог до петог места нашла чак четворица шахиста са по седам поена, те је Бухолц одлучивао о сјају медаља.

Сребро је освојио Зексју Лиу из Кине, коме је уједно припала и норма за интермајстора, док се бронзом окитио монголски ФИДЕ мајстор Ерденепурев Болдо. Медаља је за длаку измакла руском шахисти Ајрату Вафину, док је пето место и такође бал за интермајстора освојио ФИДЕ мајстор Тогбајар Батердене. Наш најбоље пласирани играч је био новосадски интермајстор Синиша Шарић, коме је припало шесто место са 6,5 поена, испред велемајстора Борка Лајтхајма који је био осми, такође са 6,5 поена, и интермајстора Гојка Лакетића, који је заузео десето место са шест поена, али је једини од наших шахиста изборио реми са победником турнира. Најуспешнија дама је била интермајстор из Монголије Давадемберел Номин-Ердене са шест поена, колико је имао и најуспешнији омладинац – 14-годишњи Лав Пајчин из Новог Сада.

На Б турниру победио је мајсторски кандидат из Монголије Лагвајамтс Очирбат са одличних седам поена из осам кола, испред нашег ФИДЕ мајстора Ненада Димитријевића, који је освојио 6,5 поена и нанео једини пораз победнику турнира! На деоби трећег места нашла су се тројица шахиста, а најбоље додатне критеријуме имала је монголска шахисткиња Мункбајар Чеченбилег, којој је и припала бронза. Турнир су одлично одиграли и наши шахисти Златко Парницки, који је освојио четврто место са шест поена, као и ФИДЕ мајстор Жељко Медар, коме је припало шесто место са 5,5 поена. Треба похвалити и најбољег омладинца на турниру Милана Гагића, који је освојио 16. место са пет поена.

Занимљиво је то да су на Ц турниру чак петорица шахиста поделили прво место са по шест поена из осам партија, а Бухолц је присудио да злато припадне Кинезу Јоксју Вангу, сребро његовом сународнику Јиаји Фенгу, док је бронзу освојио наш млади шахиста Никола Лесковац. На четвртом месту нашао се Андор Рајшли, док је пети био Александар Стакић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести