Чољушкина на челу колоне

Меморијални рапид турнир „Миодраг Нишић Хоши и Видосав Баранац Бању” у знак сећања на двојицу драгих људи који су наступали за ШК „Златица“ одржан је у недељу у Златици крај Зрењанина.
Одлучујући дуел на првом столу Сомборски – Чољушкина
Фото: Одлучујући дуел на првом столу Сомборски – Чољушкина

Овом приликом, председник тог клуба Миленко Сташевић примио је пехар за освојено прво место у недавно завршеној Севернобанатској лиги и пласман у Војвођанску лигу – Банат.

Организатори су били Шаховски клуб „Златица“ и Месна заједница Златица. Играло се седам кола по Швајцарском систему и са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију. Судија турнира, национални арбитар Саша Самоловац, није имао тежак задатак, будући да је турнир протекао у спортској и фер борби, без иједног инцидента, на чему треба одати захвалност свим такмичарима. Учествовало је 38 играча из Београда, Новог Сада, Панчева, Војводе Степе, Банатског Деспотовца, Лазарева, Ечке, Златице, Кикинде, Бачке Тополе, Новог Бечеја, Српске Црње, Зрењанина, Арадца, Честерега итд. Посебно радује да су међу учесницима биле и четири даме, шест јуниора (20 година и млађи) и 13 ветерана (65 година и старији).

После врло узбудљивих и неизвесних надметања, прво место и главну награду од шест хиљада динара са шест поена освојила је женски велемајстор Ирина Чољушкина из Београда, некадашња првакиња ШСР-а и Југославије, тренутно селекторка женске шаховске репрезентације Србије. Друго и треће место са по 5,5 поена поделили су ФИДЕ мајстор Небојша Сомборски из Зрењанина и мајсторски кандидат Властимир Ковачић из Сирига, али је због пола поена бољег Бухолца друга награда од пет хиљада динара ипак припала Сомборском.

Ковачић је као трећепласирани награђен са четири хидаље, а треба истаћи и да је управо он једини нанео пораз Чољушкиној. На четврту позицију пласирао се београдски мајсторски кандидат Иван Тишма, петопласирани је интермајстор Јован Радловачки из Панчева, шести београдски ФИДЕ мајстор Милан Јеремић, а седмо мајсторски кандидат Иван Попов из Новог Бечеја. Сваки од њих четворице убележио је по пет поена.

Домаћин је обезбедио и три специјалне награде у износу од три и по хиљаде динара – Алексеју Бартошу из ШК „Арадац“ као најбољем јуниору, Даници Трбић из ШК „Арадац“ као најуспешнијој ненаграђеној дами и ФИДЕ мајстору Радивоју Перишићу из ШК „Златица“ као најбољем домаћем играчу. Награђен је и најстарији такмичар Војислав Митрић из Банатског Деспотовца.

Услови за игру су били одлични, за шта је највише заслужан агилни председник клуба домаћина, Миленко Сташевић. Током турнира такмичари су имали освежење, а након свечаног проглашења победника и заједнички ручак, на чему посебно треба одати признање Саши Драганићу.

С. Самоловац, Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести