Друга лига Србије: Новопазовчани прволигаши

Осмодневна такмичења у оквиру Друге лиге Србије – група Војводина за шахисте за 2022. годину завршена су у хотелу Фантастико у Сенти, а нови прволигаш је екипа Младости из Нове Пазове.
Победнички тим Младости из Нове Пазове
Фото: Победнички тим Младости из Нове Пазове

Ваља истаћи да су Новопазовчани оставили убедљиво најбољи утисак, освојивши 23 меч бода и 41 поен, и да су се после четири године вратили у елитни ранг – Прву лигу Србије за мушкарце.

Победнички тим из Нове Пазове предводили су искусни велемајстори Драгиша Благојевић (Црна Гора) и Синиша Дражић, те ФИДЕ мајстори Александар Стаменковић, Милош М. Станковић и Синиша Влатковић, а истакли су се и мајсторски кандидати Никола Елез, Вукашин Грчић, Живојин Гаврић и Милан Чечарић (председник клуба). Посебно треба похвалити младог ФИДЕ мајстора Станковића који је освојио невероватних 8,5 поена из 11 партија и притом остао непоражен, зарадивши 70 рејтинг поена.

Сребрну медаљу освојио је новајлија међу друголигашима – Деч, са 18 меч бодова и 36 поена, што представља највеће и, по мишљењу многих, најпријатније изненађење на турниру. До овог великог подвига Дечлије су стигле уз појачање у виду турског ФИДЕ мајстора Јамака Саманија и домаће снаге – интермајстора Владимира Класана, ФИДЕ мајсторе Даниела Милекића, Уроша Петакова и Славка Азарића, и уз сјајног омладинца – мајсторског кандидата Бранислава Паркајића, који је бриљирао са 7,5 поена из 11 партија, такође без пораза! На треће место пласирала се Краљица ПТТ из Петроварадина, такође са 18 меч бодова, али пола поена мање од Деча. Петроварадинце је предводио ФИДЕ мајстор из БиХ Славен Паштар, високу другу таблу играо је млади мајсторски кандидат Милан А. Гагић, а пуни допринос бронзаној медаљи дали су и ФИДЕ мајстори Владан Десница, Синиша Ремецки, Филип Кумић и Младен Дворнић, као и мајсторски кандидати Живко Убипарип, Никола В. Петровић и Огњен Ћузовић. Интересантно је напоменути да су и Деч и Краљица ПТТ савладали шампиона лиге и то су уједно једина два пораза Новопазовчана.

Одиграно је 11 кола по једноструком Бергеровом систему паровања. Темпо игре био је 90 минута по играчу за целу партију, плус 30 секунди бонификације за сваки одиграни потез.

После велике и неизвесне борбе, у нижи ранг такмичења испали су Херцеговац из Гајдобре, Цар Урош из Јаска и Бачка из Пачира. А догодине у друштву друголигаша наступаће екипе квалификоване из недавно завршених трећих лига – Стара Пазова из Сремске лиге, Златица из Банатске лиге и Лајош Сеги из Бајше, из Бачке лиге. Да све протекне у коректном надигравању у Сенти побринуо се међународни судија Велибор Ћирјанић из Алибунара.

Коначна табела: 1. Младост (Нова Пазова) 23 (41), 2. Деч 18 (36), 3. Краљица ПТТ (Петроварадин) 18 (35,5), 4. Сомборски шаховски клуб (Сомбор) 15 (35), 5. Војводина (Нови Сад) 15 (33,5), 6. Крајина (Крајишник) 15 (32,5), 7. Светозар Глигорић (Панчево) 15 (31,5), 8. Сента 13 (29,5), 9. Младеново 13 (29,5), 10. Херцеговац (Гајдобра) 12 (31), 11. Цар Урош (Јазак) 11 (31), 12. Бачка (Пачир) са 8 (30).

Ива Узелац

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести