Друго отворено међународно рапид првенство Војводине: Супериорни Борко Лајтхајм

У Оџацима су одржана надметања у оквиру Другог отвореног шаховског међународног рапид првенства Војводине, најјачег турнира у убрзаном шаху који је икада организован у овој вароши.
borko lajthajm
Фото: Борко Лајтхајм, фото: Приватна архива

Способни директор турнира Стојан Ђорђевић још једном је све одлично организовао и савршено уклопио са новосадским турнирима, па се међународни шаховски крем тако нашао и на овом такмичењу. Учествовала су 84 актера из Индије, Кине, Казахстана, Италије, Хрватске, Словеније и Србије. Међу учесницима били су петорица велемајстора, четворица интернационалних мајстора, петорица ФИДЕ мајстора, једна шахисткиња итд. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 15 минута по играчу за сваку партију. Пласман такмичара са истим учинком у поенима одређен је на основу Бухолчевог коефицијента.

После врло занимљивих борби, прво место, пехар и главну награду од 15.000 динара освојио је велемајстор Борко Лајтхајм, члан Југовић из Каћа, са 7,5 поена и то на супериоран начин, једини је такмичења завршио непоражен, остваривши импресиван биланс од шест победа и три ремија! Другу позицију заузео је лесковачки велемајстор Мирослав Марковић, трећепласирани је зворнички велемајстор Миодраг Р. Савић, четврти степеник запосео је доскорашњи турски велемајстор Суат Аталик, петопласирани је индијски ФИДЕ мајстор Шах Мануш, а новосадском велемајстору Синиши Дражићу припало је шесто место. Сваки од њих петорице уписао је по седам поена.

По 6,5 поена убележили су седмопласирани кинески шахиста Хонгчи Пенг, осмопласирани бачкопаланачки мајсторски кандидат Петар Пеђа Јовановић, деветопласирани ФИДЕ мајстор Милоје Брајић из Војводе Степе и десетопласирани интернационални мајстор Горан Вујадиновић из Оџака. Од млађих такмичара треба поменути и двојицу одличних омладинаца – Драгана Чичу, члана Херцеговца из Гајдобре и Миланка Билића из Кикинде, који су освојили по пет поена, као и кадета Лазара Давидова из Новог Сада који напредује крупним корацима, а на овом турниру је сакупио четири поена. Једина дама међу шахистма  била је интернационални мајстор Гулмира Даулетова из Казахстана, у генералном поретку пласирала се на 16. позицију са 5,5 поена.

За 7. децембар најављен је још један турнир по убрзаном темпу отвореног карактера – традиционални 13. Меморијал “Милош Ракић” у Раткову, са почетком у 10 часова у Ловачком дому.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести