Друго Првенство света за осуђене и притворене

Светска шаховска федерација (ФИДЕ) је у оквиру пројекта „Шахом до слободе“ онлајн организовала 2. првенство света за осуђена и притворена лица.
Штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу прваци света
Фото: ПА/Штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу прваци света

Шаховски савез Србије се од самог почетка укључио у овај несвакидашњи пројекат ФИДЕ и представља једну од најактивнијих федерација. Успостављена је сарадња са Управом за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије и неколико Казнено-поправних завода (КПЗ) у Србији. Недавно је и велемајстор Александар Инђић одиграо симултанку у КПЗ-у Падинска скела.

Путем интернета скоро 90 екипа из 46 држава такмичило се за звање најбоље сениорске, женске и јуниорске екипе. Србију су представљала четири тима: КПЗ у Пожаревцу (Забели) и КПЗ у Београду (Падинској скели) у конкуренцији сениора, затим КПЗ за жене у Пожаревцу, и Васпитно-поправни дом у Крушевцу у конкуренцији јуниора.

Штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу су победом у финалу против својих вршњака из Енглеске постали први победници онлајн Првенства света за малолетна штићена лица. Они су победили у првом мечу минималним резултатом 2,5:1,5, па је нерешен резултат од 2:2 у реваншу био довољан за укупну победу. Занимљиво је да су се ове две екипе састале и током разигравања у групи, а резултат је тада био 2:2. На онлајн церемонији свечаног затварања, у част победника инторнирана је химна “Боже правде”.

Иначе, 12 јуниорских екипа је било подељено у две групе, источну и западну. По две најбоље су се пласирале у полуфинале. Србија је била прва у групи, а у полуфиналу је два пута савладала Аргентину, оба пута је резултат био максималан – 4:0! На истом такмичењу, осуђенице КПЗ за жене у Пожаревцу пласирале су се у финале освајањем другог места у групи и победом у полуфиналу против екипе Тринидада и Тобага (резултатима 3,5:0,5 и 2:2). Пријављено је било 12 женских екипа, а противник у финалу нашим такмичаркама је била екипа Монголије, која им је већ нанела пораз у групној фази резултатом 3:1.

Како се испоставило након новог пораза у финалу, Монголке су ипак биле прејаке за чланице женске шаховске екипе КПЗ-а у Пожаревцу, али то нимало не умањује њихов феноменалан успех – освајање сребрне медаље на 2. Првенству света за осуђена и притворена лица. Србија је тако освајањем две медаље постала једина држава којој је то пошло за руком, а у укупном пласману смо најуспешнија федерација. Обе екипе, и јуниора и жена, оствариле су огроман успех, будући да ове године по први пут учествују на овом такмичењу.

Како је најавио у обраћању на онлајн церемонији свечаног затварања, председник ФИДЕ Аркадиј Дворкович ће ускоро допутовати у Београд и том приликом обићи ће Управу за извршење кривичних санкција Републике Србије и уручити награде нашим освајачима медаља.

На такмичењу сениора су учествовала и осуђена лица још две казнено-поправне установе у Србији – КПЗ у Пожаревцу (Забели) и КПЗ у Београду (Падинској скели). Ова група је бројала укупно 61 мушку екипу, које су биле подељене у осам група. Екипа Падинске скеле је славила у својој групи, и поред пораза од Босне и Херцеговине, и тиме изборила пласман у финалну групу. Екипа Забеле је несрећно остала без пласмана у наредни круг такмичења, јер је у одлучујућој партији против Бугарске пре резултату 1,5:1,5, у позицији која је била надмоћна, изгубила конекцију са сервером и партија је проглашена изгубљеном за наш тим. По два победника сваке групе су се пласирали у две финалне групе, од којих је свака бројала по осам тимова. Екипа из Падинске скеле је ту фазу завршила на шестом месту.

Главни судија и директор Првенства је био Небојша Баралић, међународни шаховски судија и организатор.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести