Дупла круна шахистима ПМФ-а

У прелепом амбијенту хотела „Оморика“ на Тари одржани су 8. Спортски сусрети Синдиката образовања Србије, на коме је учествовало преко 500 спортиста из 34 вртића, школа, факултета, као и домова ученика и студената.
Pobedničke šahovske ekipe Prirodno-matematičkog fakulteta/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива/Победничке шаховске екипе Природно-математичког факултета

Запослени су се такмичили у 10 спортских дисциплина, посебно у мушкој и женској конкуренцији, а једна од дисциплина је био и шах. На шаховском турниру окупило се осам екипа у мушкој и три у женској конкуренцији, које су одиграле два одвојена Бергер турнира, са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију.

Конкуренција је била јача него претходних година, што је потврдила и неизвесност која је пратила ово такмичење до самог краја. Као што се и очекивало, у мушком шаху су се веома брзо издвојила три фаворита за прво место – Машински факултет из Београда, Општински одбор синдиката образовања и културе Стара Пазова и Природно-математички факултет из Новог Сада. Међу њима се водила велика борба, а одлука о златној медаљи донета је у директном дуелу између Старопазовчана и Новосађана. У овом напетом мечу Природно-математички факултет славио је са 3:1 и тако се окитио златом. Победнички пехар у Нови Сад донели су: интермајстор Срђан Рогач, Ненад Павловић, ванр. проф. Бранко Ристановић и Ива Узелац. Сребро су освојили шахисти Општинског одбора синдиката образовања и културе Стара Пазова, који су наступали у саставу: Миодраг Станковић, Владимир Николин, Дејан Дабић и Милица Милаш. Треба одати признање и шахистима Машинског факултета из Београда, који су се храбро борили и освојили бронзану медаљу, а екипу су чинили: Радован Бура, Слободан Јарамаз, Дејан Мицковић и Неџад Рудоња. Прошлогодишњи победници – Градски одбор образовања Ниш – ове године су наступили у знатно слабијем саставу, што их је и коштало бољег пласмана.

У женској конкуренцији се такође водила велика борба, о чему сведочи и чињеница да је о злату одлучивао тек трећи додатни критеријум! Наиме, екипе Регионалног центра Лесковац и Природно-математичког факултета из Новог Сада међусобно су одиграле нерешено, а потом су обе савладале Технолошки факултет из Новог Сада са 4:0. Тако је на крају, при истом броју меч бодова и поена, победнички пехар припао Природно-математичком факултету, због бољег успеха на прве три табле у директном дуелу (2:1). Дуплу круну за Нови Сад освојиле су: Ивана Литричин, Звездана Станковић, Олга Кукић и Драгица Мушицки. Треба одати признање и прошлогодишњим победницама – шахисткињама Регионалног центра из Лесковца, које су овог пута освојиле сребро, као и Технолошком факултету из Новог Сада, који има најдужи стаж учествовања на овом турниру.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести