Ђуро Зорић: За четири године три ранга више

Победник прошлогодишње Бачке лиге Шаховског савеза Војводине је екипа шаховског клуба Младеново која је тиме стекла право такмичења у Другој лиги Србије – група Војводина за ову годину.
Djuro Zoric/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Поводом овог великог успеха разговарали смо с председником ШК Младеново Ђуром Зорићем (71), који је на ову функцију изабран пре четири године, а клуб је за то време прешао чак три ранга такмичења.

Када је основан ШК Младеново и ко је највише заслужан за оснивање клуба?

- Давне 1972. године основано је Спортско друштво Будућност из Младенова у оквиру којег су љубитељи шаха основали секцију, а која је недуго потом прерасла у ШК Будућност. Од 2010. године шаховски клуб је наставио с радом под самосталним именом ШК Младеново.

Како се клуб развијао кроз све ове године?

- Клуб је своје највеће успехе доживео у последњих неколико година, а прошле године је победом у Бачкој лиги Шаховског савеза Војводине изборен статус савезног друголигаша, што је свакако историјски успех јер у целој општини Бачка Паланка на прсте једне руке се могу избројати, не само шаховски, већ спортски, клубови овог ранга такмичења. 

Да ли у клубу постоји организовани рад с младима?

- Нажалост, иако у клубу поред сениора играју и омладинци, још увек не постоји организовани рад с младима. Надамо се да ће управо поменути велики успех клуба из прошле године бити нови подстицај да се млади у Младенову најзад у већем броју заинтересују за шах.

Како клуб обезбеђује неопходна финансијска средства? Имате ли подршку Општине?

- Клуб има значајну подршку Општине Бачка Паланка којој и припада, што је свакако помогло да се дође до запажених резултата последњих година. Начин финансирања спортских клубова у нашој Општини је прави пример како локалне самоуправе треба да помажу тзв. „мале спортове“ у својим срединама. Поред Општине, клуб редовно помажу и спонзори: ОЖ Ловренац, „Ауто-Банија”, „Селенис“ и други.

Шта је највише допринело да клуб забележи овако велики успех?

- Пре свега, добра атмосфера у клубу, затим стабилна финансијска ситуација, као и уједначен квалитет екипе на свим таблама. Морам похвалити и менаyмент клуба, своје најближе сараднике, оца и сина Мирка и Владу Ковачевића који нам обезбеђују изванредан простор, не само за мечеве, већ и за остале свакодневне активности клуба, без којих ових такмичарских успеха сигурно не би ни било.

Који играчи су увели клуб у Другу лигу? Ко је био капитен и вођа екипе?

- Свакако треба издвојити мајсторског кандидата Душана Младеновића који је прави тим-менаyер у клубу, а уз то и активан играч и капитен. Поред њега, ту су још интермајстор Срђан Рогач, ФИДЕ мајстор Дарко Парежанин, ФИДЕ мајстор Игор Крејић, затим мајсторски кандидати Александар Младеновић, Владимир Ковачевић, Лазар Шолаја, Дамир Воларов и Душан Пуача, као и омладинци Вељко Радић и Јован Врањеш.

Који су највећи успеси ове сјајно избалансиране екипе?

- Поред тријумфа у Бачкој лиги, који смо већ раније поменули, прошле године су остварена још два изванредна резутата – четврто место у Купу ШСВ, као и четврто место у Купу ШШ – Куп „Светозара Глигорића”, чиме је изборено право наступа у финалу Купа Шаховског савеза Србије и у 2019. години.

Какви су планови клуба у наступајућој сезони, да ли се планирају појачања за наступ у Другој лиги?

- Екипа је довољно добра да се равноправно бори и са најјачим екипа у Другој лиги Србије – група Војводина, тако да нам је приоритет да задржимо постојећи кадар, уз евентуално једно „мајсторско” појачање. Циљ ове сезоне је да се задржи статус стабилног друголигаша, као и да у клубу отпочне шаховска секција за најмлађе чланове - закључио је Ђуро Зорић.

Ива Узелац

Рогач најуспешнији на рапид турниру

Како истиче Зорић, поред спортских амбиција које клуб има последњих година, у првом плану је изванредна атмосфера међу члановима клуба, тако да не прође ниједно окупљање, нити један меч у лиги, а да се не заврши правим дружењем у, народски речено, “трећем полувремену”. Зато се у клубу често организују брзопотезни турнири или интерни рапид турнири, на којима је најважније дружење, а шаховски резултат је, наравно, у другом плану. Свакако треба издвојити и традиционални викенд турнир клуба за време сеоске славе – Илиндана, када се окупљају и бројни гости и љубитељи шаха из многих места широм Војводине.

На једном од таквих пријатељских турнира, који је одигран пре неколико дана, приликом свечане доделе пехара ШК Младенову као победнику Бачке лиге за прошлу године од стране Шаховског савеза Војводине, окупило се преко 20 играча који су одиграли девет кола, а убедљиво је тријумфовао интермајстор Срђан Рогач са 8,5 поена. Друго место припало је Милоју Брајићу са 7,5 поена, трећи је био Зоран Грујић са 6,5 поена, док је четврто место освојио Игор Крејић са пола поена мање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести