ЕКИПНО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ Наше даме надиграле фаворизовану Украјину

У шаховској престоници Грузије – Батумију тренутно је у току најважније екипно такмичење на Старом континенту – Екипно првенство Европе за жене и мушкарце.
Srpke šahistkinje u narednom kolu  igruju sa  Gruzijom Foto: M. Maksimović
Фото: Српке шахисткиње у наредном колу  игрују са  Грузијом Фото: М. Максимовић  

Србију представљају женска и мушка репрезентација, предвођене селекторима Ирином Чолушкином и Миодрагом Перуновићем. Боје Србије у Батумију бране женски велемајстори Јована Рапорт и Јована Ерић и женски интермајстори Теодора Ињац, Адела Великић и Марина Гајчин, док мушка репрезентација наступа у саставу: велемајстори Александар Инђић, Никола Седлак и Милан Зајић и интермајстори Велимир Ивић и Михајло Радовановић. На турниру дама Србија је 15. према просечном рејтингу у конкуренцији 32 тима, док су наши шахисти на 24. месту међу 40 селекција.

После пет одиграних кола можемо бити веома задовољни наступом женске репрезентације, будући да су наше даме тренутно на деоби другог места са осам меч бодова и 14,5 поена, колико имају и Азербејyан и Грузија. Русија је водећа са 10 меч бодова и 15,5 поена. Треба истаћи да је у четвртом колу женска репрезентација остварила једну од највећих победа српског шаха на последњих неколико великих такмичења. Наиме, после велике драме, наш млади тим успео је да тријумфује над одличном селекцијом Украјине и тако стигне до деобе друге позиције! Ове изузетно важне бодове нашој репрезентацији донеле су две Јоване – Рапорт и Ерић. Адела Великић је ремизирала, док је Теодора Ињац поражена. Више од овог одличног резултата радује сигурна игра младог тима против трећег фаворита женског шампионата Европе. У следећем, шестом, колу Српкиње се састају са репрезентацијом Грузије. Биће то још један велики тест за екипу Ирине Чолушкине.

На мушком турниру Србија је побегла са зачеља, до кога су је довели порази против Пољске и Северне Македоније. Међутим, победом над Црном Гором од 2,5:1,5 наши момци су се вратили на победнички колосек, а потом и расположени искористили дан одмора. Александар Инђић је ремизирао, Никола Седлак и Велимир Ивић су победили, док је Михајло Радовановић изгубио партију. Резултат у мечу, у коме је била приметна одлична теоретска припрема наших репрезентативаца, могао је бити и убедљивији. Ипак, нема незадовољних, најважнија су нова два бода. Меч против Литваније у шестом колу могао би да послужи нашим момцима да ухвате прикључак за горњим делом табеле. Тренутно на мушком турниру води Русија испред Јерменије, Украјине и Немачке, а до краја турнира има још три кола, тако да ништа није готово и могуће су велике промене у врху табеле.

И. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести