Екипно Првенство Европе за ветеране у Новом Саду

У изузетном амбијенту туристичког насеља Рибарско острво у Новом Саду почело је Екипно првенство Европе за ветеране. На такмичењу учествује 18 екипа из 10 националних федерација, подељених у две секције – играчи старији од 50 и играчи старији од 65 година.
Шахисти играју у одличним условима на Рибарском острву
Фото: Шахисти играју у одличним условима на Рибарском острву

Првенство се игра у 9 кола по кружном систему, а за најуспешније је предвиђен наградни фонд у износу од 6.000 евра.

На свечаном отварања турнира химну “Боже правде” извела је гимназијалка Оља Петровић, а такмичаре и госте поздравио је Ратко Пижурица, в.д. председника Шаховског савеза Србије.

- Нашем Савезу је част да буде домаћин и шаховским легендама и шаховским аматерима. Србија је шаховска земља и уверен сам да ће се наши гости лепо осећати у Новом Саду – рекао је између осталог Пижурица.

У име Града Новог Сада учеснике је поздравио и турнир прогласио отвореним Огњен Цвјетићанин, члан Градског већа задужен за спорт.

- Нови Сад ће бити Европска престоница младих 2019. године и Европска престоница културе 2021. године,чиме се поносимо, али овакве приредбе чине наш град и престоницом спорта и ми смо веома задовољни због те чињенице – истакао је Цвјетићанин.

У категорији преко 50 година учествује девет екипа, међу којима и шест из Србије. Најбоља по рејтингу је Србија 1 за коју наступају велемајстори Милош Павловић, Горан М. Тодоровић, Синиша Дражић и Ненад Ристић и интермајстор Зоран Арсовић. Србија 1 је одлично стартовала јер је у првом колу савладала нашу екипу Промоције са 3,5:0,5, а потом је у другом колу истим резултатом победила екипу Пензионера. Добра игра је крунисана максималном победом у 3. колу над Југовићем, тако да је Србија 1 тренутно на водећој позицији, са максималних 6 меч бодова и 11 поена. Исти број бодова, али пола поена мање има и екипа Италије, за коју наступају велемајстори Микел Годена, Карлос Гарсија Палермо и Серђо Мариоти, као и интермајстори Фабрицио Белиа и Фабио Бруно. Италијани су до сада савладали наше екипе Шахматни кружок, Промоцију и Пензионер. У четвртом колу Србија 1 се састаје са екипом Србобрана, а Италијани играју са Југовићем.

У другој категорији преко 65 година такође учествује девет екипа, а Србија има свог представника – екипу Геронтолошког центра. У овој секцији наступају неке од легенди ветеранског шаха, а пре свих руски велемајстори Евгениј Свешњиков, Јури Балашов и Евгениј Васјуков, који је својевремено био и ветерански шампион света. Осим њих, за екипу Русије наступају и велемајстор Николај Пушков и интермајстор Владимир Желнин. Русија је у прва три кола очекивано остварила три победе, савладавши високим резултатом екипе Данске, Швајцарске и Енглеске. Одлично је такмичење започела и екипа Финске из града Турку која је савладала екипе Енглеске и Норвешке и другу екипу Финске. После три кола на водећој позицији налази се Русија са 6 меч бодова и 10,5 поена, док Финска има такође 6 меч бодова и 8,5 поена. На високом трећем месту са 5 меч бодова је тренутно наша екипа Геронтолошког центра за коју играју ФИДЕ мајстори Милан Илијћ, Иван Ујхази, Спасоје Чабаркапа, Ненад Свитлица и Љубомир Милосавац. Они су у првом колу одиграли нерешено са Швајцарском, а потом су савладали Енглеску и Норвешку. У 4. колу Русија игра против Норвешке, а наша екипа игра са другом екипом Финске.

Све партије почињу у 15.30 часова, а на сајту Шаховског савеза Србије обезбеђен је пренос уживо за екипе које играју на првој табли у обе конкуренције. Првенство се завршава 3. јула, а последње коло се игра у 14 часова. 

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести