Експанзија шаха у Новим Бановцима

Мало се спортских колектива може похвалити да је учествовало у свим нивоима такмичења од најнижег ранга до Прве лиге Србије, као што је то случај са Шаховским клубом Омладинац из Нових Бановаца.
Шахисти у Новим Бановцима имају  добро опремљене клупске просторије
Фото: Шахисти у Новим Бановцима имају  добро опремљене клупске просторије

– Почели смо 1972. године – каже Гојко Марчетић, који је уз Славка Савића био један од оснивача ШК Омладинац. – Стартовали смо од Општинске лиге Стара Пазова, а од 1977. па све до 2009. били смо учесници Сремске лиге. Од 2010. смо у конкуренцији клубова Друге лиге Србије – група Војводина. Те године добили смо спонзора - Милана Предојевића. Исте године ушли смо у Прву лигу Србије када смо заузели пето место. За Омладинац су тада играли: велемајстори Кирил Георгијев, Драган Косић, Драган Пауновић, Горан Тодоровић, Синиша Дражић и Мирослав Тошић, затим интермајстори Саша Величковић и Предраг Бодирога, ФИДЕ мајстор Славко Азарић и други. У највишем рангу били смо и следеће године. Од 2013. до 2015.  такмичимо се у Другој лиги, а 2016/2017. поново смо се нашли  у Првој лиги. Године 2018. остали смо без спонзора и вратили се у Другу лигу Србије, где смо били до прошле године. Од ове године такмичења почињемо од најнижег ранга.

Како са поносом истиче Марчетић, уласком мушке екипе у Другу лигу оформила се и женска екипа, која је последње три године вицешампион Друге лиге Србије – група Војводина. Челне табле су: Галина Азарић Зеленаја, Катарина Несторовић, Јасмина Миливојевић, Ива Узелац и др. Ускоро почиње нова сезона у коју се  улази са највишим амбицијама. Играчки потенцијал чине: ФИДЕ мајстор Славко Азарић, женски ФИДЕ мајстор Галина Азарић Зеленаја, мајсторски кандидати Драган Молдовановић, Илија Вуковић, Мирослав Т. Јовановић, Томислав Тадић, Гојко Марчетић, Славко Савић и Владимир Васић, другокатегорник Драган Младеновић и други. Своју шансу чекаће и сестре Мина и Мила Раденковић, Матеја Илијев, Урош Милутиновић, Лазар Батица, Ивана Вукашин, Богдан Вујичић, Николина Рнић, Душан Гајић, Павле Ћук...

За експанзију шаха у Новим Бановцима умногоме је заслужан легендарни судија и мајсторски кандидат Владимир Васић. Организатор и промотер многих шаховских турнира у општини Стара Пазова био је задужен и за сакупљање играча све до уласка Омладинца у Другу лигу Србије. А да је Омладинац на правом путу најбоље показује податак да већ десетак месеци ради Школа шаха, у којој најмлађе у тајне древне игре уводи ФИДЕ мајстор Славко Азарић.

– Радимо по програму чувене руске шаховске школе и по упуствима врхунских руских тренера и ауторитета – истиче Азарић. – Програми обухватају све шаховске нивое: почетни, средњи и виши. Тренутно имамо 11 полазника, на средњем два, а на вишем седам полазника. Основни план  је да створимо екипу од наше деце, да их од малих ногу уведемо у свет шаха и упознамо са овом дивном игром. Она није само игра, већ и култура, наука, математика, мизика, психологија... Шах, једноставно, обухвата читаво наше постојање. Шаховска партија има свој почетак и крај, као и ово наше постојање. На последњем 27. Војвођанском шаховском фестивалу, одржаном крајем прошле године у Суботици, Мила и Мина Раденковић освојиле су друго место у конкуренцији до 14, односно 18 година. Лазар Батица је био четврти, а Матеја Илијев шести у категорији до 14 година, док је Урош Милутиновић био седми до 12 година – каже Азарић.

За похвалу су и прелепе и функционалне просторије клуба. У сваком случају, све говори да ће 2020. година бити у знаку ШК  Омладинац из Нових Бановаца.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести