Фебруарски фестивал шаха у Новом Саду: Лазар Давидов победник Опена

Талентовани млади Новосађанин Лазар Давидов победник је отвореног рејтинг викенд турнира, одржаног протеклог викенда у шаховском клубу “Даме” у Новом Саду.
Festival
Фото: Победници турнира са председником ШСВ Зораном Станимировићем и директором Фестивала шаха Синишом Дражићем, фото: Приватна архива

Лазар је одлично одиграо турнир и са 3,5 поена из пет партија први прошао кроз циљ. Исто поена као победник, али слабије додатне критеријуме имао је Максим Савановић из Босне и Херцеговине и њему је припало друго место, док је трећи Ђорђе Марјановић из Мађарске с три освојена поена. Још једна новосадска млада нада Андреј Љепић освојио је четврто место, такође с три поена, оставивши иза себе једног интермајстора, као и првог фаворита по рејтингу на турниру. Учествовало је 11 шахиста из Финске, Мађарске, БиХ и Србије.

Истовремено са овим турниром, у хостелу С у Новом Саду одиграна су још три јака међународна турнира Трећа субота – велемајсторски и два интермајсторска. На велемајсторском турниру после девет кола на првом месту су се издвојила двојица играча са по седам поена – канадски интермајстор Каикви Јанг и монголски ФИДЕ мајстор Уртнасан Насањаргал, те су додатни критеријуми морали да пресуде да победнички пехар ипак припадне Канађанину. На првом од два интермајсторска турнира убедљиво је тријумфовао кинески шахиста Ксињанг Ни са седам поена из девет партија, испред наших представника – интермајстора Милана Божића и велемајстора Горана Косановића, који су поделили друго и треће место са по 5,5 поена. Посебну похвалу заслужује мађарска шахисткиња Анамарија Марјановић која је у овој јакој конкуренцији успела да освоји пето место са пет поена и уједно норму за женског интермајстора.

Други интермајсторски турнир прошао је у знаку нашег велемајстора Миодрага Р. Савића, који је веома убедљиво, са 7,5 поена из девет партија, подигао победнички пехар у изузетно јакој конкуренцији 10 шахиста из Кине, Индије, Монголије, БиХ и Србије. Друго место освојио је Индијац Лук Леон Мендонка са седам поена, што му је уједно донело и норму за интермајстора. Исто поена као Мендонка, али слабије додатне критеријуме, имао је и његов сународник, ФИДЕ мајстор Јевитеш Саи Агни, и њему је припало треће место. Наш ФИДЕ мајстор Бојан П. Јовановић морао је да се задовољи четвртим местом са пет освојених поена.

И. У.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести