ФИДЕ Гран при турнир у Београду од 28. фебруара до 14. марта

Српска престоница ускоро ће бити поносни домаћин једног од највећих шаховских такмичења ове године у свету – ФИДЕ Гран при турнира, који ће бити одржан од 28. фебруара до 14. марта ове године - овај несвакидашњи спектакл у Београду привукао је велику пажњу светске шаховске јавности, а први човек Шаховског савеза Србије Драган Лазић открио је детаље током гостовања у јутарњем програму РТС-а.
с
Фото: В.Марковић/Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије

– Ово је један од врхунских светских турнира, један од пет највећих ове године у свету. У Србији није овако нешто организовано 30 година. Показали смо ФИДЕ да можемо и да смо дорасли сваком изазову. Желимо да се покажемо како унутар наших домаћих кругова, тако и светских – започео је Драган Лазић.

Наставио је у истом ритму.

– Први од три Гран-при турнира биће у Берлину, други у Београду, па трећи поново у главном граду Немачке. Добили смо овај турнир уз помоћ председника ФИДЕ Аркадија Дворковича. Укупно ће наступити 24 најбоља светска играча, с тим да сваки играч игра на два од три понуђена турнира, те ће се тако на сваком Гран-при турниру појавити по 16 играча. Када се на крају саберу сви резултати, двојица најбољих ће се пласирати на Турнир кандидата, који се игра у Мадриду од 16. јуна до 7. јула ове године.

Како је истакао Лазић, и домаћи играчи се полако пробијају ка свом циљу.

– Наши играчи су у успону! До пре годину-две нису могли да уђу у првих 100, али сада су близу. Наша Теодора Ињац је ушла у првих 50. Очекујем да неки наши играчи уђу у првих 100 ове године и крену у висине. Српски шах иде напред – оптимиста је Лазић.

Он је напоменуо да је шах у Србији имао велику кризу.

– Од прошле године смо на путу изласка из кризног периода и овај Гран-при је управо доказ тога. Ми ћемо паралелно организовати турнир где ће играти и наши играчи. Да се и они осете важно, а то ће бити добро и за наш шах и за промоцију шаха међу младима. Наша прва постава, репрезентација Србије, имаће тако прилику да се припрема за Шаховску олимпијаду која почиње 26. јула у Москви.

Ово је један од врхунских светских турнира, један од пет највећих ове године у свету. У Србији није овако нешто организовано 30 година. Показали смо ФИДЕ да можемо и да смо дорасли сваком изазову. Желимо да се покажемо како унутар наших домаћих кругова, тако и светских (Драган Лазић)

Дигитализација је реч која се све више помиње у шаху.

– Она је највише утицала на шах! Поред тога што је спорт и има такмичарски карактер, шах је и уметност, али и наука. Неки такмичари проводе по шест, седам и више сати за таблом. Праве се озбиљне базе шаховских партија и, мада су шахисти најсрећнији када су за таблом, дигитализација је веома помогла у време короне – објашњава Лазић.

Држава је ту да пружи неопходну подршку.

– Препознаје наше напоре. Без тога не бисмо могли ништа. Шах није комерцијализован, немамо зараду од навијача. Ми смо ослоњени на спонзоре и ресорно министарство. Показујемо да смо озбиљни, а држава то прати на прави начин.

Лазић је додао и да Шаховски савез Србије има сјајну сарадњу са ФИДЕ.

- Задовољни смо свиме што смо урадили. Важно нам је да шахисти осете то што ми радимо. Прошле године смо имали највећи успех у последњих 30 година. Имамо фонд за подршку младима и то ће сигурно у будућности дати још боље резултате на међународној сцени – закључио је Лазић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести