Финални турнир Карлсенове шаховске турнеје: Накамура на корак до титуле

Амерички репрезентативац јапанског порекла Хикару Накамура, који у шаховским круговима важи за једног од најбољих брзопотезних играча на свету, на корак је да то и докаже у финалу финалног турнира онлајн серије “Шаховска турнеја Магнуса Карлсена”.
nakamura
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, Накамура тренутно води са 3:2, а игра се до четири добијена меча, тако да је Карлсен у незавидној ситуацији да по трећи пут у овом финалу треба да сустиже резултат и евентуално покуша да га преокрене у своју корист. Сваки меч се састоји од четири партије по убрзаном темпу од 15 минута по играчу, са 10 секунди бонификације. Уколико буде нерешено, играју се две додатне брзопотезне партије са темпом од пет минута по играчу и са три секунде бонификације, а у случају да је после тога и даље нерешено 3:3, о победнику меча одлучује “армагедон” партија.

Такав сценарио је управо и виђен у петом мечу, који је Накамура добио победом црним фигурама у “армагедон” партији. Најпре су све четири рапид партије завршене нерешено, а потом су обе брзопотезне партије решене у корист играча који су водили црне фигуре. Повео је Карлсен, а потом изједначио Накамура, који “на папиру” има за 14 поена бољи брзопотезни рејтинг – 2900 наспрам Карлсенових 2886! “Армагедон” партију је, поново, добио црни – Накамура. Из отварања у Нимцоиндијки доминирао је вршећи притисак на удвојене це-пешаке, а затим је, серијом измена, превео партију у добијену пешачку завршницу. Тиме је по трећи пут прешао у вођство, сада са 3:2.

Подсетимо, велико финале “Шаховске турнеје Магнуса Карлсена” игра се за наградни фонд од невероватних 300.000 долара, при чему ће победнику припасти 140.000, а пораженом 80.000 долара. У полуфиналу ове онлајн серије Карлсен је савладао Лирен Динга, док је Накамура био бољи од Данила Дубова. Тако је шаховски свет добио прилику да ужива у дуго очекиваном мечу двојице врхунских брзопотезних играча – Карлсена и Накамуре. У овом финалу, први меч је добио Накамура, победом у другој рапид партији, уз три ремија. Потом је Карлсен изједначио у другом мечу победом у брзопотезним партијама са 1,5:0,5, али изједначење није дуго трајало, јер је победом у трећем мечу поново повео Американац, те је светски првак био принуђен да опет јури резултат. Он је то успешно и урадио, победивши у трећој рапид партији четвртог меча, уз три ремија, чиме је по други пут поравнао резултат у мечевима на 2:2.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести