ФКШСВ: Шампион ШК Пензионер из Суботице

У здању хотела Новела уно, у Новим Бановцима, протекла су четвородневна завршна надметања у оквиру овогодишњег финала Купа Шаховског савеза Војводине.
Pobednik Kupa Vojvodine za 2018. godinu: ŠK Penzioner iz Subotice sa sudijama i organizatorima Foto: Dnevnik.rs
Фото: Победник Купа Војводине за 2018. годину: ШК Пензионер из Суботице са судијама и организаторима Фото: Дневник.рс

У конкуренцији се нашло 12 војвођанских екипа које су одиграле пет кола по Швајцарском систему жребања. Играло се на четири табле, а темпо игре је био 90 минута по актеру, плус 30 секунди бонификације за сваки одиграни потез, до краја сваке партије. Победа у мечу доносила је три бода, док је нерешен резултат вреднован бодом. Шаховску правду су делили ФИДЕ судија Миодраг Станковић и његов заменик, национални судија Душан Игњатовић.

У прва два кола фаворити су углавном били прецизни, те су се на врху издвојиле три екипе са по шест меч бодова – Младост Нова Пазова, Херцеговац Гајдобра и Пензионер Суботица. У наредном колу, Младост и Херцеговац су одиграли нерешено, док је Пензионер савладао Младеново. Тада се у врх пробила и прва екипа Слоге из Инђије, која је савладала Бановце Дунав, као и Пригревачки ШК, који је био бољи од друге екипе Слоге. Међутим, ни четврто коло није донело расплет у врху, будући да су екипе Херцеговца и Пензионера одиграле нерешено, као и Младост и Пригревачки ШК, док је Слога 1 савладала екипу Цар Урош из Јаска. Тако је коло пре краја турнира Пензионер био на водећој позицији са 10 бодова, али су га у стопу пратили Слога 1 са девет, као и Младост и Херцеговац са по осам бодова.

У последњем колу, у дербију за титулу победника Купа Војводине, састали су се Пензионер и Слога 1. Будући да су све четири партије завршене ремијем, шампионом овогодишњег Купа проглашена је екипа ШК Пензионера из Суботице са 11 меч бодова и 13 поена. Овај историјски успех постигли су: ФИДЕ мајстори Обрад Сиротановић и Лабуд Шћепановић, као и мајсторски кандидати Милорад Маравић, Иван Седлак и Здравко Пухало. Треба истаћи да је најефикаснији члан победничке екипе био Шћепановић који је на другој табли освојио четири поена из пет партија. Куриозитет је да је од 20 одиграних партија, ШК Пензионер изгубио само две, док је осам решио у своју корист.

Иако је освојила поен више од Пензионера (14 наспрам 13), Слога 1 из Инђије није могла даље од другог места због пораза у првом колу од екипе Херцеговца. Мада је касније све мечеве добијала високом разликом, Слога није могла да надокнади заостатак од једног меч бода који је и одлучио овогодишњег првака. И поред тога, вицешампионска титула је одличан успех, а за њега су пре свега заслужни играчи: Велимир Петрушић, Станко Мајсторовић, Владислав Лабус, Јово Иваш, Бранко и Милорад Перовић.

На деоби од 3. до 5. места нашле су се три екипе које су освојиле по девет меч бодова, и то: Младост из Нове Пазове, Младеново и Херцеговац из Гајдобре. Младост и Младеново су чак имали и исти број поена (13), тако да је тек трећи критеријум, Бухолц, пресудио да бронза припадне екипи Младости. Бронзу својој екипи донели су: ФИДЕ мајстор Синиша Влатковић, Вукашин Грчић, Србислав Суботић, Живојин Гаврић, Милан Цецарић, Драгољуб Благојевић и Јован Вуковић. На шести степеник пласирао се Пригревачки ШК са оса бодова, док је седмопласирани Цар Урош из Јаска са седам бодова. Бод мање и осмо место освојили су Бановци Дунав из Старих Бановаца, док је девето место припало Сремцу из Војке са пет бодова. Преостале три екипе освојиле су по три бода и поделиле 10. место, а коначни поредак је следећи: Слога 2 из Инђије, Шимановци и Подунавац из Белегиша.

На крају треба истаћи да су се за финале Купа Шаховског савеза Србије, под називом „Куп Светозара Глигорића“, пласирале четири првопласиране екипе: ШК Пензионер, Слога 1, Младост и Младеново. Куп Светозара Глигорића играће се од 24. до 27. маја.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести