„Херцеговцу” Међународни куп Војводине у шаху

Међународни куп Војводине за 2022. годину одржан је протеклог викенда у хотелу „Путник“ у Новом Саду.
с
Фото: Приватна архива

Турнир се играо по комбинованом систему – учесници су наступали у појединачној конкуренцији, а по три најуспешнија такмичара из сваке екипе бодовала су се за коначни екипни пласман. За три дана  одиграно је пет кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре био је 90 минута по играчу за целу партију, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Наступило је четрдесетдвоје шахиста и четири шахисткиње, међу којима и гости из Немачке, Русије, Бразила, Киргистана, Словеније, Босне и Херцеговине. После пет одиграних кола десила се занимљива ситуација да су се на врху табеле са по 4,5 поена издвојила двојица – прекаљени новосадски велемајстор Синиша Дражић и представник новог таласа новосадске шаховске младости, сјајни Лав Пајчин. Обојица су победили по четири партије и ремизирали против руског интермајстора Михаила Бријакина, те је Бухолц морао да пресуди о коначном победнику. Овога пута богиња Каиса је била на страни искуства, те је победнички пехар припао велемајстору Дражићу, док је Пајчин морао да се задовољи сребрном медаљом. Треће место освојио је интермајстор Бријакин са четири поена, колико су имали и Небојша Павков и ФИДЕ мајстор Владан Десница, али са нешто слабијим додатним критеријумима. Треба истаћи да је на свом путу до врха Пајчин савладао и првог фаворита на турниру, велемајстора Суата Аталика, који је на крају освојио шесто место са 3,5 поена. Најуспешнија дама била је Ања Јовановић, која се са три освојена поена пласирала на 15. место.

После пет одиграних кола десила се занимљива ситуација да су се на врху табеле са по 4,5 поена издвојила двојица – прекаљени новосадски велемајстор Синиша Дражић и представник новог таласа новосадске шаховске младости, сјајни Лав Пајчин

У екипној конкуренцији шампион Војводине за 2022. годину постао је ШК „Херцеговац“ из Гајдобре, чији су представници Пајчин Лав, Небојша Павков, Страхиња Ђурнић и Драган Чича освојили укупно 12,5 поена! Овај успех је утолико већи, ако се зна да је „Херцеговцу“ ово трећа титула првака Купа Војводине. Друго место освојио је ШК „Цар Урош“ из Јаска, за који су наступали: интермајстор Михаил Бријакин (четири поена), Андреј Љепић (три поена), Милош Торбица (2,5 поена) и ФИДЕ мајстор Мирољуб Стојковић (три поена), док је треће место припало првом тиму ШК „Бубамара“ из Новог Сада, најмлађој екипи на турниру, која је играла у саставу: Милан А. Гагић (3,5 поена), Никола Лесковац (три поена) и Милош Пасула (један поен). Специјалну награду организатора за најбољу женску екипу освојио је такође новосадски ШК „Бубамара“, који су представљале Ања Јовановић и сестре Емилија и Катарина Вугдалић.

Награде најуспешнијима на затварању турнира уручио је председник Шаховског савеза Војводине и уједно главни судија турнира, међународни арбитар Зоран Станимировић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести