Интервју Ратко Пижурица: Неслога оптерећује организацију

Ових дана домаћу шаховску јавност погодила је вест да је Светска шаховска федерација (ФИДЕ) укинула Србији коришћње свих својих сервиса због неплаћених рачуна за 2017. годину.
Ratko Pizurica
Фото: Dnevnik.rs

То, између осталог, значи да су сви наши шахисти до даљњег скинути са рејтинг листе ФИДЕ. Ово је био повод да разговарамо са в. д. председника Шаховског савеза Србије (ШСС) Ратком Пижурицом, како бисмо добили објашњење за овакав поступак ФИДЕ.

Како оцењујете тренутну ситуацију у ШСС која је и довела до укидања сервиса од стране ФИДЕ?

- У ШСС активно учествују делегације и чланови Управних одбора Београда и Војводине и сарадња са њима је на високом нивоу. Са друге стране, ШС Централне Србије (ШСЦС), односно њен председник Зоран Бојовић бојкотује рад ШСС и не прихвата предлог да се састану сви Управни одбори и да заједно размотримо ситуацију у којој се налазимо. То бежање од разговора и договора траје већ месецима и јако оптерећује рад наше организације – каже Пижурица.

Шта је потребно да се уради да би се Србија вратила на рејтинг листу ФИДЕ и када очекујете да се то догоди?

- Добио сам пре неколико минута информацију да је Министарство омладине и спорта уплатило средства из редовног програма за 2017. годину на рачун ШСС. За очекивати је да већ у наредна два дана измиримо обавезе према ФИДЕ и будемо враћени на листу.

Какав је однос ШСС и Министарства за спорт и омладину?

- Веома коректан. Проблем су раније направиле бивше руководеће структуре, предвођене Зораном Бојовићем, Обреном Ћетковићем и Миодрагом Ракићем, неумереном и ненаменском потрошњом средстава и другим спорним поступцима. Верујемо да смо у протеклих шест месеци успели да се наметнемо као озбиљно и одговорно руководство.

Зашто ШС Централне Србије бојкотује рад кровног савеза и да ли без овог подручног савеза ШСС може нормално да функционише?

- Бојкот је сталан, а разлози се мењају. Тренутно је разлог тај што смо из њихових редова, средина, ангажовали делегате, представнике клубова за Скупштину ШСС 25. фебруара, приликом усвајања Статута, јер актуелни представници нису хтели да учествују. Да нисмо тако поступили, по Закону о спорту сада ШСС не би постојао. Мислим и убеђен сам да је прави разлог за бојкот умреженост председника ШСЦС са неким међународним круговима због сопственог судијског интереса и зато сервира причу према ФИДЕ да иза свих активности ШСС стоји Владимир Шакотић, кога из мени непознатог разлога прогањају. Непријатно је кад је неко спреман да сопствену федерацију гурне у пропаст зарад личног интереса.

Какав је стварни епилог посете потпредседника ФИДЕ Бориса Кутина Србији? Да ли ће то поправити односе Србије и ФИДЕ?

- Господин Кутин је мени изузетно драга личност и јако га поштујем. Када сам случајно сазнао да треба да дође на разговор са министром спорта вањом Удовичићем, ступио сам у контакт са њим и понудио му сву помоћ око организације пријема код министра. Међутим, на моје велико изненађење, он ме је информисао да сурет са министром организује председник ШСЦС  Бојовић и да је вољан да се сретне са мном после састанка са министром. За мене, као председника националне федерације, то је био озбиљан сигнал да Кутин не располаже правим информацијама.

Код министра је кренуо са председником ШСЦС  Бојовићем и још две особе из тог миљеа. Међутим, министар је примио само господина Кутина и на тај начин показао као представник државе да поштује правила. После састанка са министром, Кутин се срео самном. Тврдио је да он није навијач, нити присталица ни једне стране и да је његов (односно ФИДЕ) једини интерес да Шакотић не буде у руководству ШСС.

Садашње руководство још нема решење, односно човека који би могао да у будућности води ШСС. Потребна је личност која превасходно много воли шах и да је у позицији да озбиљније и организационо и финансијски помогне ШСС и развој шаха

Посета Кутина није нимало побољшала односе између ФИДЕ и ШСС јер, на жалост, он о истој није доставио писани извештај у ФИДЕ, нити ФИДЕ хоће да прими нашу делегацију да укрстимо аргументе и да изнесемо праву истину. Ми смо ФИДЕ слали дописе у више наврата, да упишу промене у ШСС, међутим, до данашњег дана нема одговора, нити корака у том правцу. Имамо веома компликоване односе са ФИДЕ и изванредне са Европском шаховском унијом, што је парадокс своје врсте.

Која је све такмичења ШСС организовао током ове године?

- ШСС је у потпуности спровео свој предвиђени календар, који се завршава 11. септембра, завршетком Прве лиге Србије за мушкарце и жене. Одржали смо сва такмичења на високом нивоу, шаховска јавност неспорно признаје наше заслуге. Сваки турнир чинимо бољим, од наградног фонда, преко визуелног идентитета, па до услова за такмичење и нивоа самог турнира. Посебно је важно што смо одржали Омладинско првенство Србије и Куп Светозара Глигорића, који нису одржани у 2016. години.

Проблем су раније направиле бивше руководеће структуре, редвођене Зораном Бојовићем, Обреном Ћетковићем и Миодрагом Ракићем, неумереном и ненаменском потрошњом средстава и другим спорним поступцима

Какви су планови за другу половину године?

- Јуниорске екипе Србије путују на Јуниорско првенство Европе (до 18 година) и очекивања су нам висока, можда достигнемо и до медаље. Следе појединачна кадетска првенства света и Европе, а централно је свакако Екипно првенство Европе, где су наши најбољи тимови већ одређени. Првенство се одржава крајем октобра на грчком острву Крит.

Ово је и изборна година у ШСС, да ли актуелно руководство има предлог ко би убудуће могао да предводи Савез?

- На жалост, садашње руководство још нема решење, односно човека који би могао да у будућности води ШСС. Потребна је личност која превасходно много воли шах и да је у позицији да озбиљније и организационо и финансијски помогне ШСС и развој шаха. Верујем да ће цео изборни процеш тећи много лакше, уколико нађемо одговарајућег кандидата за председника Савеза.

Каква је будућност ШСС, у облику у којем је до сада постојао или другачијем?

- Да би уопште било шансе за будућност и нормалне изборе у ШСС крајем године, потребно је да поднесемо оставке, ја на место в.д. председника, а  Бојовић на функцију председника ШСЦС. Ја због тога што нисам успео да нађем решење са Бојовићем за нормално функионисање, а  Бојовић што је својим деловањем нанео огромну штету ШСЦС и ШСС и шаху уопште, због отимања две године мандата ШСВ, личних интереса и спрега са неким неформалним круговима у ФИДЕ. Уз нормално руководство, које воли шах и даје себе шаху, овај вид организације могао би добро да функционише - закључио је Пижурица.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести