Итака и БАС шампиони Прве лиге Србије

После 11 дана узбудљивих надметања завршена су два наша најјача и најзначајнија екипна такмичења – Прва лига Србије за мушкарце у Ваљеву и Прва лига Србије за жене у Зајечару.
sahistkinje bas
Фото: БАС Београд, фото: Приватна архива

Оба турнира су била изузетно борбена и неизвесна до самог краја, о чему сведочи чињеница да се у последњем колу одлучивало о медаљама и о опстанку у лиги.

Нови шампион у мушкој конкуренцији, веома убедљиво и потпуно заслужено, постала је Итака из Београда, коју је предводио актуелни државни првак велемајстор Александар Инђић. Овај успех је утолико значајнији ако се зна да је Итаки ово прва титула, а за њу су, поред велемајстора Инђића, заслужни и велемајстори Дмитриј Светушкин, Бојан Вучковић, Михајло Стојановић, затим интермајстори Велимир Ивић, Гојко Вучинић и Срђан Закић, као и Саша Томашевић и Вук Дамјановић. Они су читав турнир одиграли прилично сигурно, кикснули су само једном – у мечу против Југовића из Каћа, и два пута су одиграли нерешено – са Јелицом из Горачића и Слогом из Краљева. На крају 26 меч бодова и импресивних 44 поена за историјски успех клуба који је пре неколико година дебитовао у Првој лиги, ослањајући се искључиво на младе нараштаје.

Сребрна медаља је, са 23 меч- бода и 36 поена, припала суботичком Спартаку, који треба посебно похвалити као једну од најмлађих екипа на првенству. У саставу Суботичана били су: велемајстори Ференц Беркеш, Никола Седлак и Душан Поповић, затим интермајстори Новак Чабаркапа и Луковић Владимир, као и ФИДЕ мајстори Вук Жегарац, Филип Кумић и Петар Крстић. Они су дуго били водећи на табели, али су посустали у другом делу такмичења, када су претрпели поразе од Итаке и четвртопласираног Словена из Руме.

Треће место су поделили Јелица ПЕП из Горачића и Словен из Руме са по 22 меч бода, а бронза је, ипак, припала Јелици захваљујући већем броју освојених поена (41 наспрам 37). Бронзом су се окитили: велемајстори Борки Предојевић, Милан Зајић, Милош Рогановић и Бобан Богосављевић, као и интермајстори Марко Ненезић, Михајло Радовановић, Вук Ђорђевић и Јован Тодоровић. Прволигашки статус су изгубили Крајина из Крајишника, Металац из Горњег Милановца и ВШК Свети Николај Српски из Ваљева.

У женској конкуренцији је било посебно драматично, јер се до завршетка последње партије није знало ко ће освојити сребро, а ко бронзу, нити ко ће напустити лигу. Једино се за победнички пехар са сигурношћу знало да ће отићи у руке вишеструког државног првака, екипе ШК БАС из Београда. Интермајстори Наташа Бојковић и Ина Гапоненко, затим женски велемајстори Ирина Чолушкина, Ана Бендераћ и женски интермајстор Маја Величковски-Нејковић су прилично убедљиво, са 27 меч бодова, односно 9 победа и једним поразом, освојиле шампионску титулу.

Друго место поделиле су екипе Јелице ПЕП из Горачића и Рада из Београда са по 24 меч бода, а због више освојених поена (27 наспрам 23,5) сребро је  припало Јелици. За Јелицу су наступале: интермајстор Екатерина Аталик, затим женски велемајстор Јована Ерић, и женски интермајстори Адела Великић, Теодора Ињац и Тијана Благојевић. Рад из Београда је ове године наступио у знатно јачем саставу, што му је очекивано и донело медаљу, а бронзом су се окитиле: интермајстор Марина Нечајева, женски велемајстор Марија Манакова, женски интермајстор Мила Жарковић и женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић. После велике борбе и неизвесне завршнице, прволигашко друштво су напустили Бановци Дунав из Старих Бановаца и Црвена звезда из Београда.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести