Из штампе изашла  књига Владимира Лазора, заљубљеника у древну игру

Из штампе је изашла књига, првенац шахисте и шаховског заљубљеника Владимира Лазора, под називом „Путовање кроз шаховско краљевство“, у издању Д.О.О „Тиски цвет“ из Новог Сада.
књига
Фото: Dnevnik.rs

Рецензију за ово изузетно шаховско дело, чија промоција ускоро следи, написао је легендарни новосадски ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош у којој, између осталог, истиче:

– Писац књиге и ја смо отприлике у исто време, пре више од пола века, почели да се бавимо шахом. Током тих деценија одиграли смо две турнирске и можда још неколико бропотезних и убрзаних партија, сретали се на бројним турнирима и шаховским догађајима. И то је било све, нисмо имали прилике да се ближе упознамо. Дакле, може се рећи да смо били само шаховски познаници. А онда сам, листајући књигу, добио прилику да детаљно упознам Владимира Лазора, изузетно образованог интелектуалца и страсног шаховског заљубљеника – почиње причу Нотарош.

– „Путовање кроз шаховско краљевство“ доживео сам као својеврсни шаховски времеплов. Владимир је у књизи поменуо многа позната и анонимна имена, а доста њих спадају у ред мојих познаника и сарадника, попут Николе Кучмаша, Љубомира Машића, Спасоја Чабаркапе, Лабуда Шћепановића и многих других. Описао је низ занимљивих шаховских турнира и догађаја, на којима сам и ја често присуствовао и све то зачинио је многобројним занимљивим изрекама о шаху и низом врцавих анегдота – каже Нотарош.

У првом делу књиге Лазор се бави аутобиографијом, лепо комбинујући догађаје из детињства, школовања, професионалне каријере и породичног живота, са током свог шаховског битисања.

– Ту сам наишао на део везан за његово школовање и боравак у Сомбору, који је у то време доживљавао своје златно шаховско доба. И ја сам тих година често боравио у том лепом граду, јер је моја мајка рођена Сомборка и у њему и данас имам многобројну родбину. Други део књиге је, у ствари, шаховски уџбеник. У том делу Владимир је представио десетине својих успешних остварења на црно–белој табли, из којих се види да је он одличан шаховски аматер, мајсторске снаге. Вероватно су га породичне, пословне и друге животне обавезе, спречиле да своје шаховско знање крунише и одговарајућом титулом. Његове победе над велемајсторима и многим врхунским играчима, те успешни резултати на разним појединачним и екипним турнирима, говоре о његовом великом разумевању шаховске игре. Уосталом, и ја сам на својој кожи осетио његово успешно третирање чувене Краљеве индијске одбране. У том делу књиге Владимир је помиње и обрађује десетине партија својих шаховских пријатеља, аматера из клубова за које је наступао, што такође оставља леп утисак – описује Нотарош.

ФИДЕ мајстор осврнуо се и на завршни део књиге.

– Он је посвећен бисерима шаховског стваралаштва и представљању врхунских светских играча, попут Роберта Фишера, који му је, видим, шаховски узор, јер га помиње и у уводном делу књиге, затим Михаила Таља, Бориса Спаског, Светозара Глигорића, Боре Ивкова и многих других великана. И на крају следи права посластица за шаховске сладокусце. Педесетак дивних шаховских комбинација, такозваних мозгалица, у облику решавања домаћих задатака – завршава Нотарош.

Он је ово штиво препоручио свим љубитељима шаха.

– Задовољан оним што сам прочитао, сазнао ново о шаху и боље упознао мог до сада шаховског познаника, а надам се од сада пријатеља, Владимира Лазора. Могу само да препоручим свим љубитељима шаха, без обзира на шаховску снагу, да обавезно прелистају ово занимљиво штиво, јер ће у њему наћи много тога интересантног и поучног – истиче на крају рецензије Красоје Нотарош.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести