Јануарски шаховски фестивал у Новом Саду: Серија јаких међународних турнира

Јануар месец биће изузетно богат шаховским дешавањима у главном граду Покрајине.
sah
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, у оквиру Јануарског шаховског фестивала, у Новом Саду ће бити одржано осам међународних турнира, на којима ће бити могуће освојити норме за титуле и значајно поправити рејтинг. Треба нагласити да ови нискобуyетни турнири већ дуги низ година егзистирају без икакве подршке, а опет су прави магнет за све оне који желе да напредују у овој магичној игри.

У најновијем циклусу турнира учествују играчи са чак три континента и из скоро двадесет различитих земаља, који воде жестоке битке у хостелу С, у Кисачкој бр. 6. Посебан куриозитет је учешће великог броја изузетно јаких кадета и јуниора, чији рејтинзи су значајни у светским оквирима, а чланови су и сениорских репрезентација својих земаља. Убедљиво најбројнији (чак и у односу на српске такмичаре) су представници азијских земаља, а тај однос ће се још поправити у њихову корист, када у другом делу фестивала пристигне још и кинеска делегација.

Први у серији ових популарних међународних турнира, који је опет привукао велики број иностраних такмичара, јесте велемајсторски турнир “Трећа субота” који је почео 14. јануара и на коме учествује десет шахиста. После одиграна четири кола, води млади Украјинац, интермајстор Емил Мирзоев, са све четири победе. У стопу га прати млади канадски интермајстор Каикви Јанг са пола поена мање, док је на трећем месту тренутно Индијац Леон Лук Мендонка са освојена два поена. Од наших шахиста, на овом турниру учествују велемајстори Синиша Дражић и Горан Косановић.

Други турнир, који је такође почео 14. јануара, је треће категорије ФИДЕ, за међународне мајсторске титуле. И ово надметање је веома борбено, а куриозитет је да и тамо воде тинејyери, што је у ствари и прави показатељ куда иде ова древна игра. Старосна граница се константно снижава, а компјутери све више узимају маха у шаховској настави и пракси. Лидер на овом турниру, са 3,5 поена из четврте партије, тренутно је млади Монголац Тугстумур са само 12 година и титулом ФИДЕ мајстора, који показује изузетну зрелост у игри и наступу. Занимљиво је да је Тугстумур прошле године победио нашег прослављеног велемајстора Бранка Дамљановића на Опен турниру у Параћину. Прати га три године старији Украјинац Платон Галперин са три освојена поена, док се тренутно на деоби трећег места са по 2,5 поена налазе Монголка, интермајстор Давадемберел Номин-Ердене, и индијски интермајстор Реди М. Чакраварти.

Од домаћих такмичара на овом турниру треба издвојити вишеструког омладинског и кадетског првака Војводине ФИДЕ мајстора Дејана Оморјана, коме је ово први турнир овакве врсте, где ће стећи неопходно искуство у дуелима са професионалцима и најбољим кадетима у светској конкуренцији. Учествују такође и наш интермајстор Иван Средојевић и познати новинар Велимир Петрушић, а из ближег окружења на турниру наступају ФИДЕ мајстор Славен Паштар и интермајстор Зоран Рунић из Босне и Херцеговине, као и велемајстор Милко Попчев из Бугарске.

Паралелно са ова два турнира игра се и Опен турнир који је тек почео, а у првом колу сигурну победу остварио је кадетски првак Војводине до 10 година Андреј Љепић, као и лидер и најбоље рејтинговани играч на Опену, ФИДЕ мајстор Стеван Јовић. У суботу, 19. јануара, почињу још четири међународна турнира, а улаз је слободан за све заинтересоване љубитеље шаха.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести