КАДЕТСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ: Неизвесне борбе – прва изненађења

У хотелу “Шумарице” у Крагујевцу се од 26. априла до 5. маја одржава 13. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије
Pobednici na brzopoteznom takmičenju sa organizatorima Foto: privatna arhiva
Фото: Победници на брзопотезном такмичењу са организаторима Фото: приватна архива

У хотелу “Шумарице” у Крагујевцу се од 26. априла до 5. маја одржава 13. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије, у оквиру кога се организују такмичења у брзопотезном, убрзаном и стандардном шаху, као и такмичење у решавању шаховских проблема. Право учешћа имају сви шахисти и шахисткиње млађи од 18 година, односно рођени 2001. године и касније.

Фестивал је отворен такмичењем у брзопотезном шаху, које је одржано 26. априла. Играло се у шест категорија – до 10, 14 и 18 година, посебно за дечаке и девојчице. Победници у категорији дечака су: до 10 година – Јован Кисић (ШК “Рудар”, Костолац), до 14 година – Бранислав Паркајић (Зрењанин) и до 18 година – Станко Влајковић (Аранђеловац). У категорији девојчица шампионке су: до 10 година – Тамара Јанковић (Београд), до 14 година – Анђела Динић (Власотинце) и до 18 година – Јована Срдановић (Гроцка).

Након брзопотезног турнира, Фестивал је настављен такмичењем у убрзаном шаху, које је одржано 27. и 28. априла. Овог пута играло се у свих 12 старосних категорија – од 8 до 18 година, посебно у мушкој и женској конкуренцији. После неизвесних борби, шампиони у категорији дечака су постали: до 8 година – Новак Думбеловић (Београд), до 10 година – Јован Кисић (ШК “Рудар”, Костолац), до 12 година – Лука Ристић (Београд), до 14 година – Стефан Тадић (Београд), до 16 година – Марко Ивановић (ШК “Рудар”, Костолац) и до 18 година – Илија Станојевић (Ниш). У категорији девојчица најуспешније су биле: до 8 година – Вера Вујовић (Београд), до 10 година – Тамара Јанковић (Београд), до 12 година – Ана Тадић (Београд), до 14 година – Анђела Динић (Власотинце), до 16 година – Јована Срдановић (Гроцка) и до 18 година – Милена Вујчић (Параћин).

У оквиру Фестивала одржано је и Првенство у решавању шаховских проблема. Учествовало је 77 такмичара који су били подељени у шест група – до 10, 14 и 18 година, посебно за дечаке и девојчице. Победници у мушкој конкуренцији су: до 10 година – Александар Кутањац (максималних 45 поена!), до 14 година – Павле Ћирић (36 поена) и до 18 година – Илија Станојевић (33 поена). Најуспешније у категорији девојчица су биле: до 10 година – Тамара Јанковић (35 поена, трећа златна медаља!), до 14 година – Анђелија Балтић (30 поена) и до 18 година – Ања Симић (19 поена).

Ипак, највише пажње привлачи главни турнир у оквиру Фестивала, а то је Првенство Србије у редовном шаху за кадете. Конкуренција је изузетно јака, а у појединим групама фаворити по рејтингу су помало несигурни, што наговештава већу неизвесност у борби за златне медаље. Најстарије кадеткиње до 18 година играју двокружни Бергер са укупно осам партија, па је још рано за прогнозе. После четири одиграна кола воде Катарина Несторовић и Милена Вујчић са по три поена. У категорији до 16 година женски ФИДЕ мајстор Јована Срдановић је усамљена на челу табеле са 3,5 поена, а по пола поена мање имају Татјана Вукосављевић и Анђела Димитријевић. Слична је ситуација и до 14 година – води Софија Тасић са 3,5 поена, а у стопу је прате Марта Дакић и Анђела Динић са по три поена. До 12 година виђено је и прво изненађење – Милица Ђокић је победила Хану Денић и убедљиво води са све четири победе, читав поен испред Хане Денић, Емилије Лазовић и Иване Петровић. Андреа Станковић до 10 година такође има све четири победе и читав поен више од Ане Багаш и Нађе Јовановић. У категорији до 8 година учествује осам кадеткиња које играју једнокружни Бергер, а после три одиграна кола на врху табеле су Маша Ђокић и Вера Вујовић са све три победе.

Код најстаријих кадета дерби турнира је припао ФИДЕ мајстору Дејану Оморјану против ФИДЕ мајстора Луке Будисављевића, а куриозитет је да у овој групи игра и 13-годишњи Вук Дамјановић, који тренутно дели прво место са Оморјаном са 3,5 поена! До 16 година ФИДЕ мајстор Милош Милошевић и Милош Станковић имају по 3,5 поена и одмериће снаге у следећем колу. Дерби четвртог кола до 14 година између ФИДЕ мајстора Стефана Тадића и Лава Пајчина остао је без победника, а то је најбоље искористио Александар Радојичић, који им се придружио на водећој позицији са 3,5 поена. У нешто млађој групи до 12 година је, пак, Војин Митровић у дербију савладао Лазара Кошћала и издвојио се на врху табеле са четири поена, испред Јована Стевановића са 3,5 поена. Водећи до 10 година са максималним учинком је Јован Кисић, а по пола поена мање имају рејтинг фаворит Андреј Љепић и Теодор Милосављевић. У најмлађој групи до 8 година тренутно су водећи Михајло Илић и Вук Ћирковић са по 3,5 поена, док пола поена мање има Павле Милановић. Фестивал се завршава деветим колом које се игра у недељу, 5. маја.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести