Куп Светозара Глигорића: Јелица ПЕП засенила дуплом круном

Бачка Паланка била је домаћин завршних екипних надметања у оквиру 7. финала Купа Шаховског савеза Србије за мушкарце под називом “Куп Светозара Глигорића”.
ШСС/ Победничка екипа ШК Јелица ПЕП из Горачића
Фото: ШСС/ Победничка екипа ШК Јелица ПЕП из Горачића

Прво место и победнички пехар убедљиво је освојила Јелица ПЕП из Горачића са максималних 15 меч бодова и 14,5 поена. Овим успехом Јелица ПЕП освојила је дуплу круну као најбоља мушка екипа у Србији, будући да су претходно тријумфовали и на Првој лиги Србије!

За актуелног шампиона Србије наступали су: велемајстори Велимир Ивић, Бобан Богосављевић и Милан Зајић, те интермајстори Марко Ненезић, Михајло Радовановић и Јован Тодоровић. Њима су додељене златне медаље и два пехара – прелазни “Светозар Глигорић” и за победника турнира.

На другу позицију пласирао се победник прошлогодишњег Купа Србије – Југовић из Каћа, са 12 меч бодова и 15 поена. Сребрне медаље и пехар у Каћ су понели: велемајстори Суат Аталик и Синиша Дражић, интермајстори Синиша Шарић и Слобо Вратоњић и ФИДЕ мајстори Данко Бокан и Милош Милошевић. Трећепласирани је Србобран са девет меч бодова и 12 поена, док је четврти степеник запосела прва екипа Бачке Паланке са девет меч-бодова и 10,5 поена.

Петопласирана је Јасеница из Смедеревске Паланке са шест меч бодова и 11 поена. Шесто место заузела је Војводина из Товаришева са четири меч бода и 6,5 поена, док се на седму позицију усидрио Херцеговац из Гајдобре са три меч бода и осам поена. Последњепласирана је друга екипа Бачке Паланке са једним меч бодом и 2,5 поена.

Пре почетка учеснике је поздравио директор турнира и председник ШК „Бачка Паланка“ Небојша Краљ, као и први човек ШШ Драган Лазић.

– Драго ми је да су се окупиле овако јаке екипе и добри играчи, али са својим тимом у ШШ учинићу све да следеће године и две овакве сале буду недовољне за све учеснике купа који носи име нашег легендардног велемајстора Светозара Глигорића – нагласио је Лазић, а такмичење је отворио председник Скупштине општине Бачка Паланка Милан Чавић.

Ове године у конкуренцији се нашло осам екипа, а такмичења су се одвијала четири дана. Одиграно је пет кола по Швајцарском систему паровања. Темпо игре био је 90 минута по играчу плус 30 минута додатка после 40 одиграних потеза до краја сваке партије, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Да надигравања у шаховској арени протектну сасвим коректно побринули су се међународни судија Лидија Вучковић из Нове Вароши, као главни арбитар, и њени асистенти - националне судије Никола Остојић из Београда и Миланко Ћировић из Бачке Паланке. Општи је утисак да је организација била на изузетно нивоу и очекујемо да то постане стандард и за сва наредна такмичења.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести