Куп Светозара Глигорића: Југовићу трећа узастопна титула

Шахисти Југовића из Каћа трећи пут узастопно освојили су Куп Светозара Глигорића, једно од два најважнија екипна такмичења у Србији!
Pobednicka ekipa Jugovica iz Kaca/privatna arhiva
Фото: Pobednicka ekipa Jugovica iz Kaca/privatna arhiva

Као и претходне две године, Југовић је у финалу  освојио 13 меч бодова, остваривши четири победе и један реми. Као најбољи доказ непобедивости ове трофејне екипе, треће узастопно злато у клупску ризницу донели су: велемајстори Миша Пап (3,5 из 5) и Борко Лајтхајм (4 из 5) и интермајстори Зоран Арсовић (3 из 5) и Јован Радловачки (3 из 5). Они су се на врх табеле пробили у четвртом колу, победом против највећих ривала и првог фаворита по рејтингу, екипе Јелице ПЕП из Горачића. Одлучујућу победу за освајање Купа постигли су у последњем петом колу против другог фаворита по рејтингу, Ваљевског ШК 2005, када је велемајстор Миша Пап савладао велемајстора Синишу Дражића, док су остале партије завршене ремијем.

Друго место припало је екипи Јелице ПЕП, која је савладала све своје противнике, али је изгубила од шампиона, и тако на крају сакупила 12 меч бодова. За сребрне шахисте из Горачића наступали су: велемајстори Бобан Богосављевић (3,5 из 5), Милош Рогановић (3,5 из 5) и Милан Зајић (4 из 5), као и интермајстор Михајло Радовановић (4 из 5). Бронзана медаља припала је београдском шах-клубу Тадић, који је и најпријатније изненађење такмичења. Иако тек пети фаворити по рејтингу, млади шахисти: ФИДЕ мајстор Стефан Тадић, Бранислав Кипрошки, Александар Марковић, Марко Ивановић, Вељко Дикић и Вукашин Грчић, сви изданци познате шаховске школе велемајстора Бранка Тадића, једини су одиграли нерешено са шампионом и уз три победе и пораз од Јелице ПЕП, сасвим заслужено се нашли на победничком постољу. Њихов успех је уједно и најбољи доказ да у Србији тренутно стасава нова генерација младих, перспективних шахиста, на које ћемо ускоро моћи да рачунамо и у међународним оквирима.

У Врњачкој Бањи учествовало је девет екипа, међу којима су биле још две војвођанске – Србобран и Херцеговац из Гајдобре. Њихов наступ је такође био запажен, а куриозитет је да су поделили шесто и седмо место са идентичним бројем меч бодова (6) и поена (7,5). Успешнији од војвођанских екипа били су још Ваљевски ШК 2005, коме је припало четврто место са девет меч бодова и 13,5 поена, као и ШКГН Наис из Ниша, који је освојио пето место, са истим бројем меч бодова, али са 11 поена. Осмо и девето место поделили су шахисти Аранђеловачког шах-клуба и ШК Горња Јабланица из Медвеђе, са по четири меч бода.

Ива Узелац

ПРВЕНСТВО НОВОГ САДА У УБРЗАНОМ ШАХУ

Наградни фонд 9.000 динара

ШС Новог Сада, у сарадњи са НШК-ом, организује сваког месеца Појединачно отворено првенство града у убрзаном шаху. Темпо игре је 10 минута по играчу + 5 секунди по одиграном потезу, седам кола по Швајцарском систему. Турнири су рејтинговани код ФИДЕ и играју се по ФИДЕ правилима. Право наступа имају сви заинтересовани, а котизација износи 300 динара по играчу. Гарнитуре и сатове обезбеђује организатор такмичења!

Првенство за месец мај одржаће се у петак, 31. маја, у просторијама НШК-а, са почетком у 19 часова. Наградни фонд је 9.000 динара и биће распоређен на четири редовне награде: 1. – 3000 динара, 2. – 2000, 3. – 1500 и 4. – 1000 динара.Специјалну награду за најбоље пласираног ненаграђеног играча испод 2000 рејтинг поена за убрзани шах износи 1500 динара.

Пријаве се примају на телефоне: 060/0400807 (Алмир Гагић), 0600211199 (Синиша Ремецки), или уписом на пријавну листу на огласној табли у НШК-у.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести