Магнус Карлсен пише историју

Спуштена је завеса на један од најпознатијих и најпрестижнијих шаховских турнира данашњице. Популарни „Шаховски Вимблдон“, како многи називају Тата стил турнир у Вајк ан Зеу, добио је нове старе шампионе.
tatasteelchess.com
Фото: tatasteelchess.com

На главном турниру „Тата стил мастерс“, по 6. пут у каријери, тријумфовао је актуелни првак света Норвежанин Магнус Карлсен. Многи ће рећи, према очекивању, али Карлсенов пут до титуле није био нимало лак. Требало је савладати 13 препрека у виду врхунских велемајстора, који су увек посебно мотивисани када играју с прваком света. Иако је већи део турнира био на деоби првог места, Карлсен је морао веома опрезно да уђе у последње коло, будући да су у том тренутку чак петорица велемајстора имала шансу да постану победници.

Ипак, иако је последње коло било врло узбудљиво, већина партија је завршена ремијем, тако да су прво место поделили Магнус Карлсен и Аниш Гири, са освојених девет поена из 13 партија. Њих двојица су морали да одиграју мини-меч од две партије као доигравање, по темпу од пет минута плус три секунде за сваки одиграни потез по играчу. Карлсен је победио прву партију, док је друга завршена ремијем. Тако је Карлсен победио у мечу резултатом 1,5:0,5 и сасвим заслужено подигао победнички пехар.

Ипак, за дивљење је Гиријев постигнути перформанс од чак 2891 поен и зарађених 25 рејтинг поена. Честитке такође заслужује и Владимир Крамник, који је победом у последњем колу над Баскараном Адхибаном стигао на деобу трећег места са Мамеђаровим и, захваљујући бољим додатним критеријумима, освојио бронзу. Изненађује слаб резултат Фабијана Каруане, који је на турниру сакупио само пет поена и изгубио чак 27 поена рејтинга. Више се очекивало од Свидлера и Карјакина, али веома радује одлична игра Ананда, који је освојио пето место са осам поена, изгубивши само од Крамника, и више него успешно се носећи са играчима који су у просеку млађи од њега 20 година. На другом турниру, „Тата стил изазивачи“ победио је млади велемајстор из Индије Видит Гујрати, који се тиме квалификовао да идуће године наступи на Мастерс турниру. На опен турниру од девет кола победио је холандски интермајстор Стефан Куиперс, који се тако квалификовао за турнир Изазивача. Следеће године турнир се игра од 11. до 27. јануара.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести