Манакова и Радовановић шампиони

После седам дана веома узбудљивих и неизвесних борби, у Параћину су јуче завршена Полуфинална такмичења појединачног првенства Србије за мушкарце и жене.
Победница женског полуфинала: Мариа Манакова
Фото: Победница женског полуфинала: Мариа Манакова

У опен конкуренцији чак четворица играча су поделили прво место са по 6,5 поена, те је о сјају медаља одлучивао Бухолц. Према том критеријуму, шампион овогодишњег Полуфинала је интермајстор Никола Радовановић, сребро је освојио ФИДЕ мајстор Иван Мартић, док су интермајстори Вук Ђорђевић и Миодраг Перуновић били потпуно изједначени по прва два додатна критеријума, па је тек трећи пресудио да бронза ипак припадне младом Ђорђевићу.

У конкуренцији дама две такмичарке су биле изједначене на првом месту са по пет поена, али је, према додатним критеријумима, најуспешнија ипак била женски велемајстор Мариа Манакова, док је женски ФИДЕ мајстор Милена Вујчић освојила сребрну медаљу. Треће место су поделиле три шахисткиње са по 4,5 поена, а најбољи Бухолц међу њима имала је актуелна селекторка наше женске репрезентације, женски велемајстор Ирина Чолушкина. Четврто место припало је женском интермајстору Јовани Срдановић, док је пета била женски интермајстор Љиља Дрљевић.

У опен групи такмичили су се 51 шахиста и три припаднице лепшег пола –младе репрезентативке женски интермајстори Марина Гајчин и Адела Великић, као и женски интермајстор Тијана Благојевић, која је најозбиљнији кандидат за улазак у репрезентацију. Све три даме су показале да могу равноправно да се носе са мушкарцима, пласиравши се у горњој трећини табеле, а најуспешнија међу њима била је Тијана Благојевић, која је са шест поена освојила седмо место и зарадила нових 35 поена рејтинга. Гајчинова је, после пораза у последњем колу, незнатно покварила пласман и завршила на 16. месту са пет поена, колико је имала и Великићева, пласиравши се на 19. место.

Четворо првопласираних у обе конкуренције стекли су право наступа на мушком односно женском Шампионату Србије, који се по календару СССС-а играју у децембру ове године.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести