Меч за титулу светске првакиње: Ју Вењун шаховска краљица

Након меча за светску шампионку између актуелне шампионке Кинескиње Тан Жонгји и њене изазивачице, такође Кинескиње, Ју Вењун добили смо нову шаховску краљицу.
ju venjun
Фото: Ju Venjun, foto: Youtube Printscreen

То је 27-огодишњи велемајстор Ју Вењун, иначе по рејтингу (2571) друга играчица света. Вењун је савладала Жонгји са 5,5:4,5 у мечу који је обиловао квалитетним партијама са обе стране.    

Првих 5 партија одиграно је у Шангају, а потом је меч премештен у Чунгкинг, град на југозападу Кине. У првој половини меча Ју Вењун је два пута имала по два поена предности након трећег кола, када је водила са 2,5:0,5 и после петог кола, када је било 3,5:1,5 за њу. Међутим, Тан Жонгји је оба пута успевала да се врати у меч и смањи предност од два поена на један поен, али не и више од тога. Будући да су седма, осма и девета партија завршене ремијем, та разлика од једног поена у корист Вењун се одржала до самог краја и Жонгји је била потребна победа у последњем колу да би изборила доигравање. Међутим, та партија је завршена ремијем, те је Вењун преузела светску шаховску круну. Она је освојила и новчану награду од 120.000 евра, док је пораженој Жонгји припало 80.000.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести