Међународни опен турнир у Шпанији: Џошуа победник

Респектабилни међународни шаховски опен турнир Рокетас де Мар, 29. по реду, одржан је у истоименом граду у шпанској провинцији Алмерија.
sah, pixabay
Фото: Pixabay

У конкуренцији се нашло 168 актера из 25 држава, са четири континента, а међу њима је било 12 велемајстора, 20 интернационалних мајстора, 23 ветерана, 52 омладинаца, 6 сениорки, 13 омладинки… Одиграно је девет кола по Швајцарском систему, темпо игре био је 90 минута плус 30 секунди додатка по играчу. Пласман играча са истим бројем освојених поена одређен је на основу Бухолчевог коефицијента.

После занимљивих борби на врху табеле направила се читава гужва, пошто су чак осморица учесника надметања завршила са укњижених 7 поена. Захваљујући додатним критеријумима, прво место освојио је велемајстор Давид Џошуа из Грузије, друго место припало је велемајстору Данијелу Естебан Форцену из Шпаније, треће велемајстору Дмитрију Свјетушкину из Молдавије итд.

У групи од 18 играча са по шест поена налази се и наш велемајстор Миша Пап из Бачке Паланке, на 20. место. Најбоље пласирани ветеран је велемајстор Владимир Епишин, који је запосео девето место са 6,5 поена. Најуспешнији међу омладинцима је велемајстор Бенце Корпа (Мађарска), којем је припала пета позиција са 7 поена. Код омладинки најбоља је Руотонг Чу (2.267) из Кине на 34. месту са 5,5 поена. Најбоље пласирана сениорка је женски интернационални мајстор Пу Нандита из Индије на 41. месту са 5,5 поена.

 Ђ. Ш

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести