Међународни турнири у Новом Саду: Титула талентованом Монголцу Мункгалу

У Новом Саду спуштена је завеса на Међународни турнир полуотвореног типа Трећа субота 120 за освајање ФИДЕ титула.
sah glavna
Фото: Награђени учесници међународног турнира Трећа субота 120 у НШК-у, фото: Приватна архива

Просторије Новосадског шаховског клуба биле су тесне да приме све љубитеље древне игре, што показује да ШС Новог Сада заслужује да добије нове и веће просторије од постојећих, као један од најагилнијих спортских колектива у граду, који је био домаћин многих престижних шаховских догађања у прошлости.

На турниру одиграно је девет кола по Швајцарском систему, а после занимљивих борби убедљиви победник је интермајстор из Монголије Гомбосурен Мункгал са невероватних осам поена, чиме је премашио велемајсторску норму за цео поен! Ово је резултат вредан пажње чак и у светским оквирима, а млади Монголац је тиме показао да ни његове одличне игре на последњој Шаховској олимпијади у Грузији нису биле случајност. Друго место носвојио је интермајстор из Сингапура Кевин Го Веј Минг са 6,5 поена, док је треће припало Жаокви Лију из Кине са пола поена мање. Наши велемајстори Дејан Пикула, Синиша Дражић, Мирослав Марковић, Борко Лајтхајм и Славиша Брењо су такође завршили у врху табеле, сви са по пет поена, на деоби од 6. до 12. места, али овај пут је било немогуће парирати одличном Гомбосурену за неки виши пласма.

Након овог турнира, почео је и нови полуотвореног типа Трећа субота 121, такође за освајање међународних ФИДЕ титула, и то најјачи у 30 година дугој традицији одржавања ових оригиналних турнира. На турниру учествује девет велемајстора (три више него на отвореном Међународном првенству Београда), а такмиче се шахисти из чак 14 земаља и са три континента, што указује да, захваљујући шаху све више странаца долази у будућу културну престоницу Европе.

Турнир се игра  у 10 кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је, као и на претходном, 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. После четири одиграна кола, двојица играча деле прву позицију са 3,5 поена и опет су то страни играчи и то прва два фаворита на стартној листи – велемајстор Суат Аталик и интермајстор Жиханг Ксу из Кине. Ово најбоље доказује да су се шаховски полови моћи померили ка Азији која, поред економске, полако граби и све остале знакове престижа. На деоби треће позиције са по три поена су тренутно два наша велемајстора – Мирослав Марковић из Лесковца и Миодраг Р. Савић из Зворника, као и победник претходног турнира, монголски интермајстор Гомбосурен Мункгал. Поред њих, као најозбиљнији кандидат за висок пласман показао се интермајстор Даниел Фернандез из САД-а, а поред њега ту је и Кевин Го Веј Минг, прва табла Сингапура, који наставља с одличним играма са првог турнира.

Од млађе гарде српског шаха немамо ниједног представника, тако да ће ови турнири служити само за шаховско усавршавање младих страних играча, али и промовисање Новог Сада као европске престонице културе за 2021. годину. Турнир се завршава 10. колом, 30. новембра.

С. Дражић   

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести