Ин мемориам: Николаје Котрла (1952–2021)

После краће болести преминуо веома цењени и поштовани влајковачки шахиста, мајсторски кандидат Николаје Котрла.
sahrana, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Рођен је 1952. године у Влајковцу у, слободно можемо рећи, најшаховскијој породици у овом малом банатском селу. Његов отац Павел Котрла, као и његова два брата, били су такође угледни шахисти, а традицију су наставили и сви њихови потомци до данашњих дана – Николаје и његов старији брат Тиберију, затим Николајеви синови Лучијан и Тиберију, као и Лучијанова деца, Стефан и Себастиан.

Будући да Влајковац није имао свој шаховски клуб, Николаје Котрла био је дугогодишњи члан ШК Униреа из суседног села Ритишева. Играо је тврди, позициони шах и био веома чврст екипни играч. Ретко је губио партије и донео је много важних поена екипи Ритишеваца. Своју велику младалачку жељу да освоји Куп Либертатеа, најважније шаховско такмичење у овом делу Јужног Баната, остварио је управо онда када су његови унуци стасали у одличне играче, такође мајсторске кандидате. Екипа предвођена њиховим тренером, ФИДЕ мајстором Милорадом Капеланом, познатим вршачким шаховским педагогом, уз помоћ деда Николаја и двојице његових унука Стефана и Себастиана, чак четири пута је освајала Куп Либертатеа.

Треба истаћи и да је највеће постигнуће Николаја Котрле изван шаховске арене био изванредан проналазак о коме су писали многи домаћи медији – кафа од цвекле! Неупоредиво здравија, а само незнатно скупља, Николајева варијанта овог чаробног напитка, без кога многи не могу да замисле почетак дана, претила је да постане планетарно популарна. Међутим, иако је патентирао свој несвакидашњи производ, пандемија корона вируса спречила је Николаја да организује масовну производњу кафе од цвекле, која је наишла на велико одобравање посетилаца на Пољопривредном сајму у Новом Саду.

Одласком Николаја Котрле шахисти су изгубили једног нарочито поштеног и честитог члана своје породице, увек насмејаног и срдачног, који је волео шах и све у вези са њим. Сахрањен је на месном гробљу у родном Влајковцу, у присуству породице и многобројних пријатеља и познаника који су га волели и поштовали.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести