Меморијал „Др Геза Хетењи” у Будимпешти: Нови успеси наших репрезентативаца

У Будимпешти је одржан међународни шаховски Меморијал „Др Геза Хетењи“, као једнокружни Бергер турнир са по 10 играча у групама А и Б.
nikola-sedlak, chees db
Фото: Nikola sedlak, foto: Chess-DB.com

На А-турниру наступала су и двојица велемајстора и репрезентативаца Србије – Роберт Маркуш из Бачке Тополе и Александар Инђић из Старе Пазове, а у конкуренцији су се нашла још осморица играча из Француске, Румуније и Мађарске, од којих седморица велемајстора и један интернационални мајстор.

После занимљивих борби, прво место освојио је велемајстор Тамаш Банус (Мађарска) са шест поена, колико је имао и другопласирани, мађарски интермајстор Гергељ Ацел, али с нешто слабијим додатним критеријумима. Треће место је припало мађарском велемајстору Ференцу Беркешу који је освојио 5,5 поена. Наши велемајстори Маркуш и Инђић су, у свој конто, уписали по 4,5 поена, тако да је Маркушу припало пето место, док је Инђић заузео шесту позицију.

На  Б-турниру надметала су се десеторица шахиста из: Србије, САД, Црне Горе и Мађарске, од којих су четворица били велемајстори, петорица интернационални мајстори, и један ФИДЕ мајстор. Србију је представљао млади велемајстор и такође репрезентативац Никола Седлак из Суботице, који је остварио одличан резултат поделивши прво место с мађарским интернационалним мајстором Миклошом Гаљашом. Обојица су освојили по 6,5 поена, али су додатни критеријуми пресудили да злато ипак припадне Гаљашу. На седми степеник пласирао се још један представник Србије на овом турниру, интернационални мајстор Иван Средојевић из Љига, који је освојио 3,5 поена.

На оба турнира, упоредо, одиграно је 9 кола по Бергеровом систему жребања. Темпо игре био је 90 минута, плус додатак од 30 секунди по играчу до краја сваке партије. Пласман играча са истим бројем поена одређен је на основу Сонеборн-Бергеровог коефицијента.   

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести