Меморијал Вугара Гашимова 2018: Топалов водећи, испред Карлсена

У Шемкиру у Азербејџану у току је традиционални, 5. Меморијал Вугара Гашимова, један од најјачих супертурнира у свету, који се организује у знак сећања на прерано преминулог азербејџанског шахисту, вишеструког шампиона државе и учесника четири Шаховске олимпијаде.
Veselin Topalov
Фото: Веселин Топалов, фото: Приватна архива

Гашимова је наша публика имала част да упозна 2009. године, када је екипа Азербејџана за коју је наступао постала шампион Европе управо у Новом Саду, на екипном Првенству Старог континента.

И ове године на турниру играју најбољи светски шахисти, пре свега светски шампион Магнус Карлсен, који је освојио прва два Меморијала, као и локални херој и трећи играч света, Шакријар Мамеђаров, који брани дуплу круну освојену у претходне две године. Од првих 10 играча на свету учествују и изазивач у мечу за првака света Сергеј Карјакин, затим финалиста прошлогодишњег Светског купа Динг Лирен, као и најбољи холандски шахиста Аниш Гири. Стандардни учесници овог турнира су и бивши првак света Веселин Топалов, као и Анандов секундант из мечева за првака света Радослав Војташек. Водећи чешки шахиста Давид Навара ове године први пут учествује, а листу учесника су комплетирала двојица домаћих представника, Тејмур Раџабов и Рауф Мамедов, Вугарови блиски пријатељи који су са њим дуго година наступали за национални тим.

Ових 10 врхунских велемајстора одиграће девет кола по темпу игре од 120 минута за 40 потеза, 60 минута за следећих 20 потеза и још 15 минута до краја партије, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез. Обезбеђен је пренос партија уживо преко најпознатијих шаховских платформи.

После 5. кола готово сви учесници турнира су у благом минусу са рејтинг поенима, осим водећег Топалова, који је са 3,5 поена тренутно без пораза и са вредним победама против Мамеђарова и Наваре. Само пола поена мање има светски шампион Карлсен, тако да ће бити врло занимљиво испратити партију Карлсен – Топалов, која се игра у 7. колу, и која ће вероватно одлучити победника. Међутим, шансу да се умешају у борбу за одличја имају још петорица играча са освојена 2,5 поена и то: Динг, Мамедов, Гири, Карјакин и Раџабов. Занимљиво је да сва петорица имају по 5 ремија у досадашњем току турнира, док преостали учесници – Војташек, Мамеђаров и Навара имају по један пораз односно по пола поена мање.

Парови 6. кола су: Раџабов – Војташек, Карјакин – Карлсен, Топалов – Мамедов, Гири – Навара, и Динг – Мамеђаров. Турнир се завршава 9. колом које се игра у суботу.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести