Меморијални турнир „Урош Динић“: Пашти изненадио

У Параћину је одигран Меморијални турнир „Урош Динић“. Иако је последњих година овај рапид турнир окупљао далеко више од 100 играча, овогодишње 16. издање, сећања на Уроша Динића, првог играча из Параћина са титулом мајсторског кандидата, има посебну тежину.
sah turnir
Фото: Приватна архива

Турнир је организован у посебним околностима, са скромним наградним фондом, формираним од уписнине, али је најважније да традиција није прекинута. Учествовало је 55 играча из свих 12 држава које учествују и на главном турниру фестивала, а међу њима два велемајстора, четири интермајстора и 10 ФИДЕ мајстора.

Најпријатније изненађење је млади ФИДЕ мајстор из Мађарске Арон Пашти, који је победом у првом колу против првог носиоца велемајстора Драгана Косића наговестио да ће имати сјајан турнир. Са седам поена из девет кола освојио је прво место и пехар. Исти број поена сакупио је и интермајстор Никола Радовановић, коме је, због слабијих

додатних критеријума, припало друго место. На деоби од трећег до шестог места нашла су се четири играча, а најбоље додатне критеријуме имао је интермајстор Лука Будисављевић, коме је пре неколико дана ФИДЕ коначно уписала давно зарађену титулу интернационалног мајстора.

Редовне награде добило је осам најбољих, а специјалне награде добили су и велемајстор Бошко Абрамовић, најбољи ветеран, и ФИДЕ мајстор Валентин Митев из Бугарске, најбољи ненаграђени играч до 18 година. Организатор је поклон пакетима наградио и најстаријег играча (Драган Стефановић, 1942. го­диште) и најмлађег играча (Али Алпер Челик, Турска, 2011. го­диште). Поред новчаних награда, најбољи су добили и поклон пакете пријатеља из фирми Клас Комерц, Пионир и Параћинка.

Турнир је протекао без икаквих проблема. Општи утисак свих такмичара је задовољство што су се и у овим ванредним околностима окупили да одају почаст једном изузетном човеку и шахисти.   

С. Јевтић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести