На 9. Спортским сусретима Синдиката образовања Србије такмичили се и шахисти: ПМФ-у злато и сребро

У прелепом амбијенту хотела „Оморика“ на Тари одржани су 9. Спортски сусрети Синдиката образовања Србије, на коме је учествовало преко 300 спортиста из укупно 23 образовне установе – вртића, основних и средњих школа, факултета, института, као и домова ученика и студената.
sah Sindikalni sportski susreti
Фото: Шахисти и шахисткиње новосадског ПМФ-а, фото: Приватна архива

Запослени су се такмичили у 10 спортских дисциплина, посебно у мушкој и женској конкуренцији, а једна од дисциплина је био и шах. На шаховском турниру окупиле су се три екипе у мушкој и четири екипе у женској конкуренцији, које су одиграле два одвојена Бергер турнира са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију.

Конкуренција у мушком шаху је била слабија него претходних година, што је последица неповољне епидемиолошке ситуације, али је и поред тога турнир био веома занимљив. Прошлогодишњи победник, Природно-математички факултет из Новог Сада, овог пута је за одбрану титуле морао да одмери снаге против одличне екипе Регионалног центра Пожаревац, као и против шампиона из 2018. године, Градског одбора образовања Ниш. Међу ове три екипе се водила велика борба, а одлука о златној медаљи донета је у директном дуелу између Пожаревљана и Новосађана. У овом напетом мечу, Регионални центар Пожаревац је на крају славио са 3:1 и потпуно заслужено освојио победнички пехар. За шампионску екипу наступали су: Бобан Максимовић, Владимир Његић, Славиша Мицковић и Драган Стефановић. Сребро су у Нови Сад донели: интермајстор Срђан Рогач, женски интермајстор Марина Гајчин, ванредни професор Вук Гарача и Ива Узелац, док су Нишлије у саставу: Милош Милић, Горан Стошић, Владимир Илић и Верица Стевановић морали да се задовоље бронзом.

У женској конкуренцији ово је била једна од јачих година на Спортским играма! Поред прошлогодишњих победница, шахисткиња Природно-математичког факултета из Новог Сада, и екипе која има најдужи стаж учествовања на овом турниру – Технолошког факултета из Новог Сада, учествовале су и екипе Регионалног центра Пожаревац и Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Свилајнца. Сви тимови су били приближне снаге и одлучивале су нијансе, а као и у мушкој конкуренцији, највећа борба водила се између Пожаревљанки и Новосађанки. Након што су тријумфовале у овом одлучујућем мечу, победнички пехар су заслужено подигле шахисткиње Природно-математичког факултета: Ивана Литричин, Звездана Станковић, Олга Кукић и Драгица Мушицки. Честитке за одличну игру и спортско понашање припадају и сребрним шахисткињама из Регионалног центра Пожаревац, које су наступале у саставу: Тања Ђорђевић, Јасмина Стојановић, Маргита Петковић и Татјана Ранђеловић, као и дамама са Технолошког факултета из Новог Сада – Јарослави Шварц Гајић, Вањи Катић, Славки Јелић и Славици Остојић, које су освојиле бронзану медаљу.

У укупном пласману, Природно-математички факултет из Новог Сада је са 156 бодова још једном подигао шампионски пехар, трећи пут у претходне четири године! Међутим, треба одати велико признање за фер - плеј спортистима Регионалног центра Пожаревац, који су са 136 бодова освојили друго место, као и такмичарима Института за ратарство и повртарство „НС семе“ из Новог Сада, који су са много мањом делегацијом од прве две екипе заслужено дошли до трећег места са 85 поена.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести