На Олимпијаду без најјачих играча

Последњих дана у српској шаховској јавности ођекнула је вест о отказима комплетне мушке репрезентације за предстојећу Олимпијаду у Батумију.
Miodrag Perunovic
Фото: Селектор Миодраг Перуновић у проблему

Такав сценарио нико није могао да предвиди, а поготово не нови селектор мушке репрезентације, интермајстор и ФИДЕ тренер Миодраг Перуновић.

Наиме, по ступању на дужност нови селектор је организовао састанак с водећим репрезентативцима и руководством Шаховског савеза Србије. Из личних разлога састанку нису присуствовали велемајстори Никола Седлак и Роберт Маркуш. На поменутом састанку репрезентативцима је саопштено да, због дугова Савеза, могу да очекују три пута мањи хонорар него на прошлој Олимпијади. Међутим, ни то није био главни разлог отказа наших најбољих играча, већ став о репрезентацији и њеном наступу који су изнели представници Савеза. Ево шта је о томе рекао актуелни шампион Србије и најмлађи репрезентативац, велемајстор Александар Инђић.

- За овогодишњу Олимпијаду сам гајио велике амбиције и често у разговору с репрезентативцима сма-

трао да екипа Србије у најјачем саставу (Маркуш, Седлак, Перуновић, Иванишевић, Инђић) може да се бори и за највиши пласман. Због тога сам на састанак отишао отворен за било који договор који би био прихватљив за све репрезентативце, ако треба и да лично наступам без хонорара. Једноставно био сам спреман на све, осим на пони-

жавање репрезентативаца и репрезентације, а то је оно што нам је руководство Савеза приредило, истакао је Инђић и додао:

- Сматрам да сам био принуђен на овај горак потез, један од најтежих у досадашњој каријери, јер је то био једини начин да се репрезентацији сачува минимум достојанства и самопоштовања. У датим околностима мислим да би моје играње ове године значило да сам сагласан са овим скандалозним односом и очигледном жељом председника Савеза да до краја банализује значај наступа најјаче репрезентације Србије на највећим такмичењима. Свестан сам да сам у овој ситуацији вероватно највише жртвовао, што у професионалном, што у материјалном смислу, али сам се нашао у апсурдној ситуацији да и поред огромне жеље да представљам своју земљу нисам могао да пристанем на потпуну деградацију репрезентације, и једноставно сам осетио моралну обавезу да у свему томе не учествујем - закључио је Инђић.

После оваквих дешавања, нови селектор нашао се у незавидној ситуацији да практично ни из чега треба да састави екипу која ће представљати Србију. Вероватно вођен идејом да је у таквој ситуацији најбоље дати шансу младим играчима, интермајстор Перуновић се определио за следећу петорку: велемајстор Душан Поповић (2539), иначе некадашњи репрезентативац, велемајстор Милош Рогановић (2517), интермајстор Марко Ненезић (2506), велемајстор Милан Зајић (2503) и интермајстор Велимир Ивић (2432).

Нови селектор женске репрезентације, женски велемајстор Ирина Чољушкина, имала је далеко лакши задатак. Досадашње репрезентативке су и ове године потврдиле да заслужују место у националном тиму, тако да је селекторка начинила само једну измену у односу на ранији састав – уместо Миле Жарковић позвана је Адела Великић. Србију ће, дакле, представљати женски велемајстори Јована Рапорт (2358) и Јована Ерић (2342), као и женски интермајстори Теодора Ињац (2302), Адела Великић (2299) и Марина Гајчин (2269).

Остаје да пожелимо нашим репрезентативцима много среће и успеха на предстојећој, 43. Шаховској олимпијади која се од 23. септембра до 6. октобра ове године игра у Батумију у Грузији.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести