На Старој Планини у току Прва лига Србије за жене

СТАРА ПЛАНИНА: Прва лига Србије за жене 2022. године почела је у суботу на тзв. “крову Србије“ – Старој Планини, у истоименом планинском ризорту. У лиги учествује свих 12 екипа које су избориле пласман, а њихов састав обећава врло неизвесну борбу, како за прво место, тако и за избегавање последња три која воде у нижи ранг такмичења.
1
Фото: Приватна архива

Међу 78 пријављених шахисткиња наступа једна са титулом велемајстора, пет са титулом интермајстора, 13 женских велемајстора и 13 женских интермајстора.

На свечаном отварању, поред директора лиге Саше Јевтића и главног судије, међународног арбитра Наташе Савић, присутнима се обратио и Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије, и клубовима пожелео успех, а нарочито дебитантима у највишем рангу такмичења. Драган Лазић је и прогласио такмичење отвореним, а затим је симболично повукао први потез у мечу два дебитанта, ШК Рудар из Костолца и ШК Партизан Јуниор из Београда.

У досадашњем делу лиге највише је показао београдски Рад, који са све четири победе предводи прволигашко друштво, притом освојивши 14 поена од могућих 16! Друго и треће место на табели са по 10 меч бодова тренутно деле актуелни првак Србије – сремскомитровачки Сирмиум и најбоље рејтингована екипа – нишки Основац. Ова два тима су у трећем колу одиграла нерешено у дербију који су обележила четири врло борбена ремија.

Из прикрајка у горњем делу табеле са по девет меч бодова вребају још две јаке и уједначене екипе – Црвена звезда из Београда и Јелица ПЕП из Горачића. Звездине играчице су у четвртом колу биле немилосрдне према ривалкама из Нове Вароши са 4:0, док је Јелица ПЕП, уз неочекивани преокрет Милене Вујчић у партији против Румунке Козман, успела да савлада Партизан Јуниор са 2,5:1,5.

У борби за опстанак у друштву најбољих, Омладинац из Нових Бановаца је савладао београдски Витез са 2,5:1,5, док су Рудар Костолац и Партизан Јуниор међусобно одиграли нерешено. У петом колу састају се: Рудар – Сирмиум, Југовић – Основац, Златар – Карађорђе, Јелица ПЕП – Црвена звезда, Омладинац – Партизан Јуниор и Витез – Рад.

Такмичење се завршава 1. новембра, а сваког дана је на програму по једно коло од 16 часова, уз обезбеђен пренос свих партија уживо преко неколико најважнијих шаховских сервера. 

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести