Нови онлајн супертурнир „Чесејбл мастерс”: Познати четвртфиналисти

Шахисти широм света и наредних неколико дана могу да уживају у партијама врхунских светских велемајстора, будући да се управо игра нови онлајн супертурнир, трећи у низу изузетно вредне серије “Турнеја Магнуса Карлсена”.
sah magnus
Фото: Printscreen

Овај турнир носи званичан назив “Чесејбл мастерс” и има уобичајену, али незнатно модификовану форму у односу на претходна два. Дванаест играча је разврстано у две групе. У свакој групи се игра двокружни Бергер рапид турнир, са темпом игре од 15 минута по играчу и са 10 секунди бонификације за сваки одиграни потез. По четири најбоље пласирана из обе групе се потом квалификују у завршне куп борбе. Наградни фонд износи невероватних 150.000 долара, а турнир се игра од 20. јуна до 5. јула.

На овом мастерсу учествују стандардна шесторица најбољих на свету – светски првак Магнус Карлсен, Фабијано Каруана, Лирен Динг, Јан Непомњашчи, Максим Вашје-Лаграв и Александер Гришчук, а из првих десет на свету по рејтингу ту су још и Тејмур Раџабов и Аниш Гири. Наравно, незаобилазни су Хикару Накамура, због својих великих успеха у бржим форматима игре, као и Данил Дубов, после сензационалног тријумфа на претходном “Линдорз Еби рапид изазову”. Два нова лица на оваквим турнирима, која су сада први пут добила прилику да се окушају у друштву најбољих, су индијски олимпијац Пентала Харикришна и актуелни европски шампион из 2019. године Владислав Артемијев из Русије.

Жреб је хтео да светски првак буде у групи А, где су још и Накамура, Дубов, Артемијев, Гришчук и Харикришна. У првом крупу Карлсен је победио Харикришну и изгубио од свог секунданта Дубова. То га је довело на деобу трећег и четвртог места са Накамуром, док су у том тренутку водећи били Артемијев и, са пола поена мање, Дубов. Међутим, много бољом игром другог дана турнира, Карлсен је стигао Артемијева на првом месту, те су обојица завршили квалификациону фазу са шест поена из 10 партија. Накамура је поновио резултат из првог круга и са учинком од 50% (пет поена из 10 партија) прошао даље, баш као и Александар Гришчук (са осам ремија и нерешеним резултатом од 1:1 против Харикришне). Вероватно највише изненађује лошија игра Дубова, који је у другом кругу изгубио пола поена предности и испао из Купа осморице, који следи наредних дана. Занимљиво је да је једна једина победа Накамуре против Дубова била кобна по Руса. Одлучио је управо круг од три играча са по пет освојених поена – Накамура, Гришчук и Дубов, где је Дубов по додатним критеријумима испао из даљих надметања.

У другој групи табела је после првог круга била компликованија, а тиме и борба неизвеснија: Вашје-Лаграв и Гири су били водећи са пола поена више од Каруане, Динга и Непомњашчија, док је Раџабов био на последњем месту. Међутим, у другом кругу десило се оно што одавно није виђено на врхунском нивоу – Вашје-Лаграв је нанизао четири пораза у последње четири партије! Свака победа у те четири изгубљене партије отварала му је врата завршног дела турнира, али срећа није била на његовој страни. Из ове групе, поред Гирија чији се пласман међу осам најбољих није доводио у питање и који је завршио квалификације са шест поена из 10 партија, даље су се пласирали Динг и Непомњашчи са по 5,5 поена, као и Каруана са пола поена мање.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести