Одржан јубиларни 10. Светосавски рапид турнир у Бачкој Паланци: Домбровски седам из седам

У здању Гимназије „20. октобар“ у Бачкој Паланци одржан је јубиларни, 10. Светосавски шаховски рапид турнир, у организацији младог, али шаховски веома активног клуба Гимназијалац.
Palanka
Фото: Учесници 10. Светосавског турнира ШК "Гимназијалац", фото: Приватна архива

На тај начин, бачкопаланачки ентузијасти и заљубљеници у древну игру на 64 поља, још једном, изразили су поштовање према првом српском архиепископу Светом Сави и обележили су школску славу. Турнир је свечано отворила директорка Гимназије „20. октобар“ Тамара Антић, док су чланови ШК Гимназијалац водили такмичење. А да се турнир уопште одржи, као спонзори помогли су “Стара Кућа”, “Стевица Лакић” и Кока-кола.

И поред лоших временских услова, турнир је био добро посећен. Учествовало је укупно 29 дечака и две девојчице из Бачке Паланке, Змајева, Оyака и Кикинде. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 15 минута по играчу за сваку партију. Паралелно су одиграна два турнира – један за основце и други за средњошколце, а сви учесници су показали изузетну борбеност и фер-плеј.

Међу ученицима основних школа надигравала су се дванаесторица дечака, а прво место освојио је Михајло Домбровски из Оyака, који је и једини укњижио максималних седам поена. Сребрна медаља припала је Илији Јовановићу из Бачке Паланке са шест поена, и то шест победа и поразом од победника. Трећепласирани је Урош Савић, такође из Бачке Паланке, с пет освојених поена, док су четврто и пето место поделили Немања Квргић и Вукашин Велемир са по четири поена.

У конкуренцији средњошколаца такмичили су се седамнаесторица момака и две девојке. Златну медаљу освојио је Никола Лалић из Бачке Паланке са 6,5 поена, а само пола поена мање имао је његов суграђанин Јован Мичић, коме је припала сребрна медаља. Треће место са по пет поена поделила су двојица Бачкопаланчана, Душан Трифуновић и Вук Шијаков, а додатни критеријуми су пресудили да бронза ипак припадне Трифуновићу. Пето место освојио је Никола Бошков са 4,5 поена. Од две шахисткиње, успешнија била је Лана Тодоров из Бачке Паланке, која је надметања завршила на шестом степенику са четири освојена поена. Другој дами на турниру, Бојани Радивојевић из Кикинде, припало је девето место са 3,5 поена.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести