Одржан састанак Европске шаховске уније

Након што је епидемија вируса Ковид-19 почела да јењава у Европи, одржан је састанак Европске шаховске уније у вези са организацијом овогодишњих европских и светских шаховских такмичења.
Др Наташа Савић
Фото: Др Наташа Савић

Састанак су водили генерални секретар Теодорас Чорбацоглу и председник Европске шаховске уније Зураб Азмајпарашвили. Као представник Шаховског савеза Србије, састанку је присуствовала др Наташа Савић, међународни судија, која овим путем преноси своје утиске.

-  На састанку смо најпре чули мишљење струке и препоруке које су они дали за организацију шаховских такмичења, а оне су биле: ношење маски, држање дистанце од једног метра, мерење температуре пре уласка у салу за игру, као и чишћење и дезинфекција простора и предмета. Препоручује се да посетиоцима и родитељима буде забрањен улаз у салу за игру, како би се смањила гужва, док је за рукавице речено да нису неопходне, али се могу користити као лична заштита, јер рукама често додирујемо лице, а у рукавицама немамо тај обичај – објаснила је Савићева.

Званичници Европске шаховске уније не препоручују увођење обавезног тестирања учесника путем писир теста, јер је то скупа метода и нема сврхе на турнирима, јер би требало понављати га на сваких неколико дана. Уместо тога, предлаже се увођење неке врсте декларације пред турнир, да се учесници изјасне да ли имају или немају симптоме корона вируса, а могуће је и да се уведе обавезно потписивање изјаве од стране сваког учесника да нема симптоме ове заразне болести, као услов да наступи на турниру. Како истиче Савићева, било је речи и о томе да се мора тачно предвидети улога судије у овој ситуацији: – Судије морају да се обуче како да поступе, ако се током турнира утврди да се неко не осећа добро, а такође и које ће бити превентивне мере приликом одласка у тоалет.

У наставку састанка представници федерација су износили актуелну ситуацију у својој земљи и то је, према речима Савићеве, било веома шаролико: – Од Исланда, где су спортска такмичења већ почела да се одржавају, преко земаља где је то тренутно ограничено или као код нас дозвољено само до 100 учесника у затвореном простору, па све до Русије, где су сва спортска деша­вања за сада још увек забрањена.

На крају је, након што су саслушана стручна мишљења, Чорбацоглу изнео закључке Европске шаховске уније.

– Светских такмичења веро­ватно неће бити ове године. Почетком јуна знаће се шта ће бити са европским такмичењима. За њихову организацију је потребно четири до пет месеци припреме и она би могла да почну септембра или октобра ове године, уз прописан медицински протокол. Од највећег приоритета ће бити професионалци, односно пре свега би требало одржати појединачно Женско и Отворено првенство Европе. Екипна такмичења би се могла одржати и преко интернета, уз Зум апликацију, док ће нека такмичења бити пребачена. у 2021. годину, као што је већ урађено са 44. Шаховском олимпијадом, која ће се одржати догодине у Русији.

Најмање осетљива и најмање компликована за организацију су национална такмичења и са њима би требало почети онда када буду дозвољена у свакој земљи. На тим такмичењима ће маске у сваком случају бити неопходне, уз дезинфекцију предмета и простора. Више детаља и званична упутства за организацију такмичења добићемо почетком јуна месеца – сумирала је Савићева.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести