Одржан турнир „Шах у школе” у Новом Саду

У организацији Шаховског клуба Дневник, са техничком подршком Дечјег шаховског клуба Капабланка 1992 и Шаховског савеза Новог Сада, у оквиру програма „Дани дечјег и омладинског шаха у Новом Саду”, одржан је по 24. пут Турнир деце -Шах у школе.
Najmasovnija grupa dečaka, učenici  2-4. Razreda Foto: Dnevnik.rs
Фото: Најмасовнија група дечака, ученици  2-4. Разреда Фото: Дневник.рс

Овај турнир представља први део програма који се одржава под покровитељством Управе за спорт и омладину Новог Сада, а на коме су учествовала позната имена из кадетског шаха, међу којима су и прваци Србије и прваци Војводине по узрасним категоријама: Марко Милановић из Панчева, Ања Јовановић, Лав Пајчин и Никола Марковић из Новог Сада, сестра и брат Марија и Милош Станковић из Старих Бановаца, Лана Вулин из Алексе Шантића и други освајачи медаља са покрајинског првенстава. 

Такмичење је одржано у ОШ „Доситеј Обрадовић“, која је простор уступила бесплатно. Учеснике је поздравио и укратко објаснио правила и начин на који се трунир игра директор турнира мајстор ФИДЕ Жељко Медар, а учесницима је успешан наступ пожелео нови председник Шаховског савеза Новог Сада Дане Баста.

Фото: Дарио Магловски, Марко Милановић и Огњен Ћузовић Фото: Дневник.рс

Турнир се играо у пет конкуренција: ђаци-прваци и предшколци (заједнички турнир дечака и девојчица), ученици од другог до четвртог разреда (посебно дечаци и девојчице), као и одвојене групе од петог до осмог разреда. Учествовало је 58 такмичара из Сомбора, Алексе Шантића, Панчева, Старих Бановаца, Гложана, Новог Сада...

Фото: Лана Вулин, Ана Тепић и Сара Бућкош Фото: Дневник.рс

Иако је било мање учесника него минулих година, где би разлоге требало тражити највише у згуснутом календару и одржавању сличних турнира, тако да рецимо нису дошли стални учесници из Батајнице и Београда, јер је у исто време одржано Првенство главног града у убрзаном шаху, што није умањило квалитет такмичења. Подсетићемо на да је први турнир деце - Шах у школе одржан 24. новембра 1990. године за време Олимпијде у Новом Саду и да је до сада скоро 3.500 учесника прошло кроз ово такмичење. Покретач акције је Жељко Медар, тада мајсторски кандидат, који је као млади шаховски педагог хтео да нагласи значај ове игре у животу најмлађе популације. Он је и сада задужен за едукацију шахиста у ШК Дневник и ДШК Капабланка 1992.

Фото: Лав Пајчин, Милош Станковић и Марија Станковић Фото: Дневник.рс

На турниру су судили: Красоје Нотарош. Марија Шокловачки, Алмир Гагић, Марија Станковић, Марија Стојановић – Медар, Јела Јевтић и Мирослав Чабаркапа, уз сталну помоћ Вука Рељина, Јасмине Цвијан и Жарка Ћузовића. За освежење свих учесника турнира, а то је традиција дуга 12 година, побринула се ББ Минаква, док су пецива служена током целог турнира од стране Горна и Славице Шкорић, обезбеђена од пријатеља шаховских турнира деце  – Удружења Колачићи из Петроварадина. 

Фото: Марина Цветкова, Ања Јовановић и Катарина Гашпар Фото: Дневник.рс

Ово такмичење је било још једна озбиљна провера пред Војвођански фестивал младих шахиста који ће се одржати у Зрењанину од 26. до 30. децембра. Овај , помало изненадни термин који је одређен у ШС Војводине, а опет, због промене трајања зимског школског распуста, само је померио одржавање другог дела овог програма – Првенства Новог Сада за најмлађе шахисте.

Фото: Најбољи у најмлађој групи: Емилија Вугдалић, Милица Стевановић, Лука Гилица, Алекса Величковић и Жарко Глишин Фото: Дневник.рс

На том турниру ће се одиграти додатних 5 кола (резултати овог турнира улазе у пласман), с тим да ће се омогућити учешће и десетак оних представника шаховских школа из Новог Сада који су из одређених разлога били спречени да учествују на овом турниру. То такмичење ће се одржати највероватније у Новосадском шаховском клубу 13. јануара 2018. године. Већ су обезбеђени пехари, медаље и шаховске књиге. Слична је ситуација и са Омладинским првенством Новог Сада, које ће додатно помоћи и новоизабрано руководство ШСНС. 

        С. Јаковљевић
 


Резултати

Ђаци прваци и предшколци: Лука Гилица (Капабланка) 5 поена (из 6 партија), Алекса Величковић (Капабланка) и Жарко Глишин (Кикинда) по 4,5, Емилија Вугдалић (Капабланка/Дневник) 4, Павле Милановић (Панчево) 3, Милица Стевановић (Бубамара) 2 поена итд.

Девојчице 2-4. разред: Ана Тепић (ОШ „Коста Трифковић“ НС) 5 (6), Сара Бућкош (Коста Трифковић НС) 4,5, Лана Вулин (Алекса Шантић), Софија Пезељ (Сомбор) и Теодора Јауковић (Капабланка/Дневник) по 4 поена итд.

Дечаци 2-4. разред: Марко Милановић (Панчево) 6 (из 6 партија), Огњен Ћузовић (Капабланка) и Дарио Магловски (Бубамара) по 5, Немања Барјактар и Никола Лукић (обојица Капабланка) и Матија Субић (Бранко Радичевић НС) по 4 поена итд.

Девојчице 5-8. разред: Ања Јовановић (Даме НС)  6 (из 6), Марина Цветкова (Капабланка) и Лана Миловић (Бранко Радичевић НС) по 3 поена.

Дечаци 5-8. разред: Милош Станковић (Стари Бановци) и Лав Пајчин (Капабланка) по 5, Марија Станковић (Стари Бановци, играла с дечацима), Никола Марковић (Капабланка), Милан Гагић (Бубамара) и Лука Королија (Сомбор) сви по 4 поена итд.


Фото: Најстарији награђени: Милош Станковић, Лука Королија, Вања Ковач, Марија Стојановић - Медар, Алексеј Маршић, Марија Станковић, Никола Марковић, Жељко Медар, Јанко Милицај, Марко Марић, Милан Гагић и Лав Пајчин Фото: Дневник.рс

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести