Одржана седница Управног одбора ШСВ: Почетак лига 6. септембра

На седници Управног одбора Шаховског савеза Војводине донете су одлуке у вези са предстојећом лигашком сезоном.
sahovski savez vojvodine
Фото: Dnevnik.rs

Одлучено је да све лиге у надлежности Шаховског савеза Војводине, осим Друге лиге Србије – група Војводина, почињу са такмичењем 6. септембра 2020. године. Екипе које су се пријавиле да играју суботом кад су домаћини могу одиграти свој меч, ако су домаћини,  5. септембра.

Све наведене лиге ће се играти у седам кола по Швајцарском систему за екипна такмичења. Како би се избегли састанци ради извлачења бројева, водитељи лига које се рејтингују неће сазивати састанке већ ће се из програма Свис Менаyер од прошлогодишње лиге узети из сваке екипе по најмање шест играча са највећим рејтингом и уврстити у списак играча, на основу чега ће компјутерски програм сам одредити почетни поредак екипа и на основу тога ће паровати прво коло.

Поред тога, на основу указане потребе, због епидемије коронавируса и у складу са епидемиолошком ситуацијом, Управни одбор ШСВ је такође донео одлуку да се усваја Анекс Правилника о екипним такмичењима ШСВ, који ће важити до краја овогодишњег такмичења у шаховским лигама. Овај Правилник се примењује почев од првог кола појединих лига Војводине. Најважнија одредба Анекса Правилника јесте да ће сваки играч пре почетка кола бити обавезан да потпише Изјаву да у периоду од десет дана од дана давања изјаве није био у свесном контакту са особом код које је потврђена болест Ковид-19, да свакодневно контролише своју телесну температуру, да се осећа потпуно здравим и да ће се у супротном обратити надлежној здравственој установи, као и да ни по којем основу из Члана 33 и Члана 99 Закона о спорту Републике Србије није у сукобу интереса и да може активно учествовати у раду клуба.

Сваки клуб је обавезан да обезбеди и штампа ове изјаве и да кад је домаћин сваком играчу обе екипе обезбеди по један примерак, а сваки играч је обавезан да га потпише. Ако играч не жели да потпише изјаву, не може наступити у мечу. Уместо тог играча капитен екипе може уврстити у састав екипе другог играча који потписује изјаву. Ако капитен екипе нема другог играча да уврсти у екипу, та екипа губи партију на тој табли. Судија који пусти играча да одигра партију у мечу, а да играч није потписао поменуту изјаву, биће кажњен искључењем из делегирања за текућу сезону.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести