Олимпијада за особе са оштећеним слухом: Србија шампион

На управо завршеној 18. Олимпијади особа са оштећеним слухом, која је одржана у Манчестеру, репрезентација Србије је са седам победа и два нерешена резултата освојила прво место и златну медаљу!
Srbija olimpijski sampion
Фото: Приватна архива

Овај сјајан резултат остварили су наши репрезентативци: интермајстор Владимир Класан, ФИДЕ мајстор Драган Живић, Милош Тонић, Драган Молдовановић и Рајко Цимеша. Посебно је ефикасан у екипи био ИМ Класан који је освојио 7,5 поена из 9 партија. Раме уз раме са њим су и Тонић и Молдовановић који су сакупили по 6,5 поена, као и ФМ Живић који је имао 5,5 поена.

У конкуренцији 16 екипа, наши шахисти су победили Енглеску, Мађарску и Украјину са високих 3,5:0,5, затим Немачку, Казахстан и Италију (у одлучујућем 9. колу) са 3:1, као и Пољску са 2,5:1,5. Само су другопласирана Русија и четвртопласирана Хрватска избориле нерешених 2:2 са нашима. На крају се Србија са 16 меч бодова попела на победничко постоље, Русија је са меч бодом мање освојила сребро, док је бронза припала екипи Пољске са 13 меч бодова. Хрватска и Немачка су поделиле четврто и пето место са по 11 меч бодова, док су се на деоби од шестог до деветог места нашле Италија, Украјина, Енглеска и Мађарска са по 10 меч бодова.

Код жена, у конкуренцији 9 екипа, злато је освојила Украјина са свих 8 победа и 16 меч бодова, сребро је припало Русији са 12 меч бодова, а бронза Мађарској са 11 меч бодова.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести