Омладински викенд турнир у Ритишеву: Куриа победник

Омладински викенд турнир у организацији и под покровитељством ШК “Униреа” из Ритишева одржан је протеклог викенда у том, шаховски врло активном селу надомак Вршца.
sah vikend
Фото: Учесници Омладинског турнира с тренерима, фото: Приватна архива

Идејни творац овог турнира за децу био је председник ШК “Униреа”, агилни шаховски радник Војна Пау, који се потрудио за одличне услове.

Учествовали су такмичари из неколико познатих шаховских школа из јужног Баната – ученици чувеног педагога и ФИДЕ мајстора Милорада Капелана из Вршца, потом из школе шаха Стефана Котрле из Влајковца, млади из Ритишева и по један представник школа шаха Станимировић из Алибунара и “Бора Костић” из Вршца. Укупно 14 шахиста такмичило се у седам кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је био 15 минута по играчу за целу партију. Међународни шаховски судија Зоран Станимировић и његов помоћник, општински судија Стефан Котрла, нису имали тежак задатак, будући да су се сви учесници фер и коректно борили.

После занимљивих надметања, прво место са одличних шест поена заузео је Емилиан Куриа из Ритишева, без иједног пораза, са пет победа и два ремија. Колико је турнир био изједначен, говори и податак да се на деоби другог места нашло чак четворо шахиста са по 4,5 поена, а најбоље додатне критеријуме међу њима имао је Себастиан Преда, такође из Ритишева, те је њему и припало сребро, док је бронзу освојио Марко Милићевић из Вршца. Треба посебно похвалити најуспешнију девојчицу на турниру, Искру Граничарски из Вршца, која је такође са 4,5 поена освојила високо четврто место, и Луку Ђукића, који је са истим бројем поена, али слабијим додатним критеријумима, био пети.

Троје најуспешнијих такмичара добили су по пехар и медаље. Овај турнир је уједно био и одлична припрема за све младе шахисте пред учешће на Републичком првенству за ученике основних школа, које се одржава овог викенда у Београду.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести