Онлајн ЕП у шаху за младе: Љепић и Пасула у трци за медаљу

НОВИ САД: Уместо стандардног формата Европског првенства за младе са партијама уживо, протеклог викенда 30 шахиста из Србије започело је учешће на Онлајн првенству Европе за кадете и јуниоре.
s
Фото: Učesnici iz Novog Sada sa gostima na otvaranju turnira

Они су стационирани у три града – Београд, Нови Сад и Ниш. Шаховски савез Србије је, у сарадњи са Машинским факултетом у Београду, Природно-математичким факултетом у Новом Саду и шаховским удружењем „Школарац“ из Ниша, обезбедио све неопходне услове прописане од стране Европске шаховске уније и партије са ових локација кренуле су без икаквих проблема. Одржана су и пригодна свечана отварања где су госте поздравили представници Шаховског савеза Србије и установа домаћина.

На Природно-математичком факултету у Новом Саду турнир су свечано отворили Дане Баста, покрајински секретар за спорт и омладину, проф. др Данијела Рајтер-Ћирић, продекан за организацију и финансије са Природно-математичког факултета и Маријан Стричевић, саветник председника ШШ задужен за међународну сарадњу и спонзорски пул. Они су поздравили младе шахисте и пожелели им много успеха на овом несвакидашњем такмичењу. У организацију турнира у Новом Саду активно се укључио и Шаховски савез Војводине, обезбедивши слаткише и све врсте топлих и хладних напитака за децу и судије током читавог трајања турнира. Како тренутно изгледају сале за игру широм Европе, може се слободно рећи да сале на нашим факултетима спадају у сам врх по квалитету – изгледају беспрекорно.

Судијски колегијум у Београду сачињавају међународни судија Владимир Цицмил и ФИДЕ судија Лена Миладиновић, док спортску правду у Новом Саду деле националне судије Алмир Гагић и Ива Узелац. За разлику од Београда где је стационирано 19 играча и Новог Сада одакле се такмичи деветоро шахиста, из Ниша играју двојица такмичара (Вук Ћирковић и Јован Стевановић), који се налазе под надзором двоје националних судија – Сандре Ђукић и Александра Батањца. Европска шаховска унија је, такође, указала част међународном судији Марији Лукић из Београда да буде заменик главног судије на целом такмичењу и она је задужена за југоисточну Европу.

После одиграних седам кола, најбоље шансе за највиши пласман међу нашим играчима имају двојица младих шахиста из Новог Сада – Андреј Љепић у категорији до 12 година и Милош Пасула у групи до осам година. Обојица имају по пет освојених поена и, у случају две везане победе у последња два кола, имају све изгледе за освајање медаље. Близу тог изванредног успеха је и Новак Думбеловић, који има 4,5 поена у групи до 10 година, као и Тамара Јанковић и Ана Багаш, које се такмиче до 12 година и обе, такође, имају по 4,5 поена. Све партије се играју преко платформе Торнело, на којој се могу и пратити уживо, а редовна кола се играју сваког дана од 16 часова.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести