Онлајн рапид турнир - Позив Магнуса Карлсена

Још једном су се показале предности шаха као спортске дисциплине која се може играти и у условима кућне изолације, какви данас владају готово свуда у свету.
Промо/Учесници онлајн рапид турнира
Фото: Промо/Учесници онлајн рапид турнира

Наиме, шаховски свет су ових дана преплавили популарни онлајн турнири, посебно они у убрзаном и брзопотезном шаху, а онај који је свакако привукао највише пажње јесте Позив Магнуса Карлсена – рапид турнир осморице позваних играча који се са актуелним светским шампионом боре за наградни фонд од 250.000 долара.

Турнир се игра по Бергер систему у седам кола, након чега четворица најуспешнијих играју по куп систему за коначан пласман и прву награду од 70.000 долара. Темпо игре је 15 минута по играчу за целу партију, са додатком од 10 секунди за сваки одиграни потез. Правила су таква да се у сваком мини-мечу играју по четири партије, а победник добија три бода. У случају нерешеног резултата, одмах се игра тзв. „Армагедон“ партија – бели има пет минута и мора победити, док је црном, уз четири минута, довољан и реми да укњижи два бода. Поражени добија један бод.

Позив да учествују на овом турниру добила су четворица најбољих по рејтингу: Фабијано Каруана, Лирен Динг, Јан Непомњашчи и Максим Вашје-Лаграв, затим Аниш Гири као десети на рејтинг листи, чувени брзопотезни играч Хикару Накамура и најбољи кадет света Алиреза Фирузџа.

Већ у првом колу постало је јасно да ће ово бити изузетно узбудљив турнир. У најзанимљивијем мечу Карлсен – Накамура било је и најборбеније, чак четири победе белих, тако да је резултат био 2:2. „Армагедон“ партију је Накамура одиграо на све или ништа, у једном тренутку је дошло до понављања потеза, али је потом пошао краљем на „ветрометину“ и убрзо изгубио. Тако је Карлсен дошао до два бода, док је Накамури уписан један. Насупрот томе, у све четири партије меча Динг – Фирузџа вођена је изједначена борба. По позицијама Динг је могао и до убедљивије победе у односу на остварених 2,5:1,5, а одлучила је друга партија меча, у којој је Кинез боље одиграо средишњицу и превео игру у добијену топовску завршницу. Вашје-Лаграв је без проблема победио Аниша Гирија са 3:1, остваривши две победе у прве две партије. Мало изненађење је била победа Каруане над Непомњашчијем, највише због познате чињенице да Каруани не лежи убрзани шах и да нема значајнијих резултата. Посебно је била необична трећа партија њиховог меча, која би чак могла имати статус „комичне“ – до 29. потеза су размењене све фигуре (тешко је објаснити како), а на табли је остало по седам блокираних пешака! И – реми, као и у прве две партије меча, док је у четвртој Непомњашчи ничим изазван ушао у самомат, за победу Каруане од 2,5:1,5.

У другом колу виђен је први реми Карлсена, али веома битан, пошто му је донео победу од 2,5:1,5 против Фирузџе и нова три бода. Накамура је у првој партији извршио пробој централним пешацима и победио Гирија. Након тога су уследила три ремија и укупна победа Накамуре од 2,5:1,5. Приметно је да Гири није у форми и да „тешко“ игра. Занимљиво је да је у мечевима Динг – Каруана и Вашје-Лаграв – Непомњашчи виђен идентичан сценарио, у коме су Каруана и Непомњашчи најпре победама у четвртој партији меча поравнали резултат на 2:2, а потом су обојица победили своје „Армагедон“ партије и тако освојили по два бода. Динг и Вашје-Лаграв, који су важили за фаворите, морали су да се задовоље са по једним бодом.

Треће коло донело је нову уверљиву победу Карлсена, који је изненадио Каруану Аљехиновом одбраном и нападачки, серијом жртава, довео противника пред мат. У другој партији Карлсен је демонстрирао позициону предност ловачког пара и практично већ тада решио победника у овом мечу два водећа играча. После ремија у трећој партији, Карлсен је уписао нова три бода. За то време је трајала много неизвеснија борба у мечу Накамура – Фирузџа. После ремија у првој партији, уследила су два груба превида младог Иранца у другој и трећој партији, и то у бољим позицијама, а потпуно сломљен направљеним пропустима, Фирузџа четврту партију губи у минијатури, у само 14 потеза. Динг и Вашје-Лаграв су одиграли четири изједначене партије, на крају четири ремија. Онда изненађење у „Армагедон“ партији – невероватна серија грешака Француза у отварању и предаја већ у 16. потезу. Тако је Динг, са нова два бода, дошао на угодну трећу позицију на табели, иза Карлсена и Накамуре. Гири је био потпуно ван игре. Бар у трећој партији меча против Непомњашчија је могао лако доћи до победе, али... Овако – пораз у другој партији, уз три ремија, оставио га је практично без шанси, а куриозитет је да у 12 одиграних партија није остварио ни једну победу. Са друге стране, нова три бода су Непомњашчија вратила у игру за пласман у плејоф.

У четвртом колу су и Карлсен и Каруана без проблема дошли до нова три бода. Карлсен није имао проблема ни у једној партији против Вашје-Лаграва, а могао је и до убедљивије победе у односу на остварену од 2,5:1,5. У мечу Фирузџа – Каруана видело се, нарочито у првој партији, да млади Иранац игра преко мере агресивно, чак и неке некоректне потезе, што је Каруана казнио. Добио је обе партије црним фигурама и завршну четврту партију, када је позиционо патирао противника. Накамура је против Непомњашчија добио прву партију у Француској одбрани, док је у преостале три партије виђена дуготрајна, али изједначена борба и три ремија. Тако је Американац са нова три бода потврдио да је други на турниру и да није случајно што је само он одиграо са Карлсеном нерешено 2:2 (изгубио је меч у „Армагедон“ партији). Занимљиво је да је Гири тек у 15. партији на турниру славио прву победу, којом је обезбедио „Армагедон“ партију у мечу против Динга. Оба играча су добили играјући црним фигурама, те је, уз два ремија, резултат био 2:2. Уследио је реми у „Армагедон“ партији, који је Дингу, као црном, донео два бода.

Пето коло могло би се најбоље описати као „освета фењераша“. Сензационалним победама, Гири и Фирузџа, који ни после ових успеха немају озбиљне шансе за пласман у полуфинале, „сачували“ су и образ и углед! Поново је Гирију једна победа црним фигурама била срећа, али сада је, уз три ремија, том победом дошао до велика три бода и то против светског првака. Истовремено, заслужена победа најбољег кадета света против Вашје-Лаграва изборена је, такође, само једном победом црним фигурама, уз три ремија. Фирузџа је могао и убедљивије добити меч, али је у четвртој партији, са два пешака више, у цајтноту толико грешио да је морао спашавати реми. Чини се да је најпријатније изненађење турнира добра игра и „много“ бодова Каруане и то, пре свега, због његових досадашњих слабијих резултата у убрзаном шаху. У ових 10 бодова на његовом конту, опет парадокс, само је једна победа у мечу и чак три пролаза у „Армагедон“ партијама. Тако је било и у узбудљивом америчком дербију, где је, при резултату од 2:2, Каруана одиграо „Армагедон“ партију без грешке и приморао Накамуру на предају пред промоцијом даме. У мечу Динг – Непомњашчи виђене су две победе Динга и реми, док је Непомњашчи, иако је изгубио овај меч са 2,5:1,5, остварио једну веома лепу победу белим фигурама, када је већ у 23. потезу тактичким ударом дошао до освајања даме.

Стање на табели после петог кола је следеће: Карлсен, Накамура и Динг имају по 11 бодова, Каруана 10, Непомњашчи и Вашје-Лаграв по пет, Гири четири и Фирузџа три. Тако је већ два кола пре краја првог дела турнира извесно ко ће бити полуфиналисти – Карлсен, Накамура, Динг и Каруана. Пре турнира фаворизовани Вашје-Лаграв, Непомњашчи и, после победе у недавном онлајн мечу против Карлсена, млади Фирузџа јако су далеко од пласмана, тачније речено, имају још само теоретске шансе. У шестом колу састају се: Карлсен – Непомњашчи, Фирузџа – Гири, Накамура – Динг и Вашје-Лаграв – Каруана.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести