ОП Суботице: Нађ Хеђеши одбранио титулу

На Отвореном првенству Суботице, према очекивању, тријумфовао је први фаворит и прошлогодишњи победник, интермајстор из Таванкута Балинд Нађ Хеђеши.
Balint Nadj Hedjesi
Фото: Победник Балинд Нађ Хеђеши

Он је у претпоследњем осмом колу био на озбиљном испиту, али га је успешно положио, играјући црним фигурама против најпријатнијег изненађења првенства, млађаног мајсторског кандидата Николе Скендеровића. Партија је решена у завршници у обостраном цајтноту, када је Никола због значаја партије ипак подлегао притиску и одиграо неколико непрецизних потеза, а то је много искуснијем Балинду било довољно да забележи одлучујућу победу за коначни тријумф. Остао му је задатак да у последњем колу белим фигурама ремизира с младим ФИДЕ мајстором Арпадом Кечкеметијем, што је лако и остварио, и тако први прошао кроз циљ и одбранио титулу са сјајних 7,5 поена из девет партија.

У сјајном финишу Првенства, истакао се и искусни мајсторски кандидат Атила Нађ. У осмом колу савладао је ФИДЕ мајстора Кристијана Танчика, а у деветом одличног мајсторског кандидата Ђорђију Звицера. То му је донело заслужено друго место у коначном поретку са освојених седам поена. Млади ФИДЕ мајстор Арпад Кечкемети заслужено је освојио треће место са 6,5 поена. Током целог првенства играо је врло предузимљиво, с великом жељом да сваку партију победи. Ни мало му не можемо замерити на брзом ремију у последњем колу с победником првенства, јер му је тај реми донео треће место, што је свакако велики успех за младог Арпада. Више него заслужено четврто место освојио је Никола Скендеровић. Својим наступом и играма на првенству, заслужује највеће похвале. Успео је да, после пораза у осмом колу од победника турнира, у одлучујућем деветом колу црним фигурама савлада ФИДЕ мајстора Кристијана Танчика и са 6,5 поена се домогне деобе трећег места с Кечкеметијем. Никола је својим наступом доказао да има потенцијала за даљи напредак и да се од њега у будућности могу очекивати још бољи резултати. За то је, наравно, потребно уложити још много рада, што се од Николе и очекује.

Првенство је и ове године успешно је организовао Шаховски савез Суботице. Услови за игру су били сјајни, а публика коректна, права шаховска. Одзив за Првенство је био очекивано добар, као и претходних година. Сви такмичари су били више него коректни, тако да судије нису имале тежак задатак. Све партије са овогодишњег Првенства су доступне свим љубитељима шаха на сајту ФИДЕ.

М. Маравић

Објединио успехе

На Брзопотезном првенству Суботице које је одиграно протеклог викенда у организацији шаховског клуба Г.У.П „Пензионер“, победио је интермајстор из Таванкута Балинд Нађ Хеђеши са освојених 13 поена из 15 партија. Овим тријумфом Нађ Хеђеши је објединио обе титуле првака Суботице – и у редовном и у брзопотезном шаху.

Друго место заслужено је освојио искусни мајсторски кандидат Миломир Товиловић из Паноније, који је за победником заостао само један поен. Трећепласирани са 11 поена је суботички ФИДЕ мајстор Кристијан Танчик, иначе победник недавно одржаног брзопотезног турнира у Сенти, који се традиционално организује као спомен турнир Бобија Роберта Фишера, бившег незаборавног првака света. Четврто место у овој веома јакој конкуренцији, са 10,5 поена, заслужено је освојио др Небојша Рогановић из Врбаса, иначе рођени брат велемајстора и репрезентативца Србије Милоша Рогановића. На првенству је учествовало 29 играча из Суботице и околних места, која гравитирају Севернобачком округу. Одиграно је 15 кола по Швајцарском систему, са темпом игре од пет минута по играчу. Турнир је игран по ФИДЕ правилима, а уједно је и рејтингован код ФИДЕ. Организатор првенства ШК Г.У.П „Пензионер“ је за све учеснике обезбедио скромну закуску, а десет најуспешнијих такмичара добило је и скромне новчане награде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести